Добивът на розов цвят 7 пъти по-нисък от миналата година Добивът на розов цвят в тазгодишната кампания е седем пъти по-нисък спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите.
Според производителите това е най-тежката кампания в последните години.
Министерството на земеделието е готово да подпомогне розопроизводителите, но очаква разрешение от Европейската комисия.
Тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза започна по-късно, а заради ниската изкупна цена много производители се отказаха въобще да берат, като или изоставиха нивите си, или ги разораха, за да не плащат на берачи.
Проблемът е, че или няма кой да изкупи розовия цвят, защото пазарът е пренаситен, или се предлага прекалено ниска и неизгодна цена. Добивът на розов цвят до момента е едва 1269 тона при 8499 тона година по-рано.
Отделените 3 милиона лева по "Де минимис" за преработвателите не са ефективна помощ заради условията за получаването им. Затова служебното правителство иска разрешение от Еврокомисията за допълнителна помощ.
"Правим възможното за нотифициране на една помощ от 100 лева на декар, която поне да покрие по-голямата част от разходите за отглеждането на розите. В по-далечен план мислим да оставим едно предложение да се направи една система подобно на лозарите с брането "на зелено", каза министър Христо Бозуков пред БНР.
Той допълни, че разрешението за помощ от 100 лева на декар се очаква до края на месеца, а дори и разрешението за финансиране на брането "на зелено" да се забави, то следващото правителство ще може да се възползва от тази възможност.

Dnes.bg