До 39 градуса днес

39 градуса ще стигне температурата днес, е прогнозата за Горнотракийската низина на 3 юли.Очакваните температури за отделните райони са между 34 и 39 градуса, възможно е и да прехвърлят горната граница. Максималната температура, измерена в Хидрометеорологичната станция в Казанлък на 2 юли, който също бе обявен за много горещ ден, е 34.2 градуса по Целзий. Тази стойност не е температурен рекорд за региона, казват дежурните в станцията. В 9.00 часа сутринта на 3 юли температурата на въздуха в града е 23 градуса, а минималната, отчетена преди изгрев слънце, е 14,4 градуса.

Обявен е и жълт код за цялата страна заради високите температури. Препоръчително е да се избягва излизането навън в най-голямата жега следобед, а ако това няма как да стане - да се носи шапка, слънчеви очила и бутилка с хладна вода. Между 2 и 3 литра е количеството вода, което трябва човек да изпива в горещите дни.

Според прогнозата, в следобедните часове на места в Западна и Централна България се очакват краткотрайни валежи и гръмотевици. В четвъртък още от сутринта в някои райони в Северна България ще има гръмотевични бури и интензивни валежи. Следобед също се очакват валежи и гръмотевични бури почти над цялата страната. Температурите ще се понижат и ще бъдат между 29 и 34 градуса.

Гръмотевични бури, предимно в Западна и Централна България, се очакват и в петък, а температурите ще бъдат между 27 и 33 градуса. В събота и неделя времето ще бъде топло и слънчево, валежи не се очакват. Температурата ще стигне 36 градуса.