До 20% ръст на сметките за ток

Между 15 и 20%, в някои единични случаи и до 30% са сметките за ток, които ще плащат казанлъчани този месец, показват данни на плащащи сметките си този месец казанлъчани. Средно между 40 и 150 лева са по-високи в някои домакинства сметките сега, в сравнение с платеното преди месец. Повечето граждани приемат равнодушно по-солената сметка, с мотива, че са били повече време в къщи и консумацията на ел. енергия е била по-висока и поради поредицата празнични дни и подготовката за тях.

Масово сметките, които се плащат са над 100 лева, като има и случаи на 280-350 лева за домакинство.
Според изчисления на енергийни експерти, дори само с 1 градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%. Те прогнозират и ново поскъпване на тока за бита през април.
Според Еленко Божков, бивш член на КЕВР, една от причините за очакваното увеличение се крие в технологичните разходи на електроразпределнителните дружества. „Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита. Очаквам сериозно увеличение”, заяви тази сутрин по една от националните телевизии Еленко Божков.
По думите на експерат, друг фактор за увеличението би бил фактът, че в началото на миналата година е променен начинът за определяне на балансиращата енергия, която също зависела от цената на свободния пазар. Трети фактор се явявали технологичните разходи.

По традиция януари и февруари са месеците с най- високи сметки за ток, плащани от гражданите, показват справките назад в годините.