Днес празнува Христина На 24 юли християнският свят почита Света великомъченица Христина.

Нейният баща, като управител на град Тир, бил езичник. Родителите ѝ дали името Христина, което по Божий промисъл предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста. Момичето имало необикновена красота. За да я запази от човешки погледи, баща ѝ направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал ежедневно да им пали тамян и да им се кланя.

Когато Христина пораснала, тя сама стигнала до познанието за Бог. Разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. Христина смело изповядала своята вяра в Христа, което предизвикало гнева на баща й и той я подложил на страшни мъчения. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Той разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Това станало около 300 г. в царуването на Диоклетиан.

На този ден, 24 юли, имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.