Днес е ден на национален траур Днес е ден на национален траур заради жертвите от взрива на влаковата композиция, превозваща пропан-бутан и пропилен, на гарата в шуменското село Хитрино.

Вчера е започнало и изплащането на по 325 лева на хората като първоначална помощ, като над 290 семейства вече са я получили, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Днес ще се проведе и извънредно заседание на Министерския съвет. На него ще се разгледат мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино.
Заради обявения ден на национален Президентът отложи за утре връчването на мандата за съставяне на кабинет на Реформаторите за вторник.

Вчера министър-председателят заяви, че всички хора с унищожени къщи ще имат нови домове.
Министър -председателят в оставка Бойко Борисов благодари на своите колеги от Република Турция, Унгария и Държавата Израел във връзка с предложената от тях помощ след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември.
Активирана е банковата сметка за бедствия (IBAN: BG64UNCR 76301078660913; BIC: UNCRBGSF), както и дарителския телефон 1466. Този номер досега бе за помощ за бежанците, но средствата ще са за шуменското село.
Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти.

Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост. Според шефа на фирмата превозвач на цистерните, Станко Станков, едната черна кутия от единия локомотив е показала скорост от над 70 км/ч, при разрешени до 40 км/ч.