Да надхитрим грипа, настинката и вирусите у дома

В условията на коронавирус и с настъпване на месеците на сезонния грип и настинките, е важно да знаем как да се погрижим за себе си и близките си в домашни условия, а с това и да повишим имунитета си.
Балансираното хранене, физическата активност и здравият сън могат да помогнат в това отношение.
Според направени изследвания се оказва, че сънят укрепва имунната система и може да повлияе положително в борбата с настинката, грипа и всякакъв вид инфекции. Коронавирусът влияе на психическото здраве на човека, а подобно натоварване понякога може да доведе дори до една обикновена настинка, защото това повлиява на имунната система.
В дните на застудяване често организма може да реагира като се усеща чувство на умора, отпадналост и сънливост.
Някои обикновени, но безценни бабини трика са в състояние да ни помогнат.
Черен бъз, джинджифил и карамфил са съставките, които съдействат бързо и лесно за укрепване на организма. Чаят от джинджифил помага при болки в гърлото и намалява възпалението на лигавиците.
Добрата хидратация също има значение. За целта трябва да се пие достатъчно количество вода, сок, бистра супа и топла лимонова вода с малко мед и джинджифил.
Инхалациите са добро средство за стимулиране на състоянието. Достатъчно е да се подиша няколко минути гореща пара с капки от евкалипт и чаено дърво, което отпушва носа.
Гаргарата с топла вода овлажнява възпаленото и дращещо гърло. Помага също гаргарата с чай и мед.
Витамин С се съдържа в много плодове и зеленчуци, а той влияе особено много в борбата с вирусите. Лимонена вода, портокали, грейпфрут, киви, листни зеленчуци, чушки – те съдържат в особено количество витамин С.
Небет шекера е най-доброто средство срещу кашлицата.
Чесънът пък се знае, че е универсално противогрипно средство.