Първите две С: Супер Селекция

Тази година се навършва четвърт век от началото на Чудомировите празници в Казанлък. И тази година Селекцията е Страхотна. На театрални постановки, на гости, на книги, изложби и концерти. За 25 години празникът, посветен на гениалния писател, художник, хуморист, краевед Димитър Чорбаджийски –Чудомир, наистина излезе от местните културни рамки и придоби космополитен характер.

В тазгодишната програма са включени изключително добри спектакли като „Аферата с мъртвите души“ и „Самодива“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък, „Женитба“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен със специалното участие на Николай Урумов, моноспектакълът на Захари Бахаров по романа на Милен Русков „Чамкория“, „Филмирана провинция“ - постановка по Чудомирови разкази на Мариян Бачев, „Редки тъпанари“ – спектакъл на уникалния режисьор Теди Москов на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, „Нашата голяма френска сватба“ на театър „Бонини“ с емблематични имена в театралното изкуство като Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро и други.

В програмата е трибютът „Children In Time“ на невероятния музикант и виртуозен инструменталист Николо Коцев и неговата група „Кикимора“, мюзикълът „Вълшебникът от Оз“ на Държавен куклен театър – Стара Загора, оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.

Към тази богата с постановки сцена се прибавят и срещите с писателя Владимир Зарев, по чийто роман „Битието“ е направен един от най-хубавите български телевизионни сериали „Дървото на живота“, и с журналиста Георги Тошев, който представя книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“.

Следват литературни вечери с казанлъчаните Димир Говедаров и дебютния му роман „Братовчедките от Колумбия“, с дългогодишния съдия Стефан Саранеделчев, който ни поднася поредната си книга „Зад превръзката Темида закачливо ни намига“ и с журналистката Донка Йотова, която представя Георги Велев и неговите „Български литературни загадки“. Дечко Николов и Николай Фитков за втори път отварят врати на своето „Училище за карикатура“. Изложби, концерти, литературни четения, конкурси...

Ако човек иска да отиде навсякъде, това ще се окаже мисия невъзможна – толкова много и толкова наситена е тази година програмата, а избраните заглавия и поканените гости показват наистина висш пилотаж от всички хора, които здраво са работили по въпроса – от фондация „Чудомир“, от ЛХМ „Чудомир“, Общински театър „Любомир Кабакчиев“, Община Казанлък и други, ангажирани с това.

Третото С: Смайващи цени

Да, страхотната селекция на театралните постановки изисква и подобаващо страхотни цени. Само че, те дори не са и столични, а още по-малко областни и общински – имам предвид категорията градове. В Казанлък средно 20 лева струва един билет за спектаклите с най-търсените заглавия от театралните афиши. Има и по 15 лева, но те са за последния ред в дъното на салона и на върха на балкона в залата на Народно читалище „Искра - 1860“. Кратка проверка по театрите в страната сочи следното – за „Чамкория“ на Захари Бахаров, за чийто спектакъл на 15 март в Държавна опера-Стара Загора местата отдавна са свършили и вече се продават билети за 15 юни, цените започват от 12 лева за един билет и чак тогава стигат 20 лева. Русенският театър „Сава Огнянов“ продава билети за „Редки тъпанари“ на същите цени - от 12 до 20 лева. В Народния театър „Иван Вазов“ цените на билетите също започват от 12 лева, има и по 14, и т.н. А тук - направо целим тавана.

Така цените на билетите за гостуващите театри, които се радват на голям интерес в страната, се оказват Смайващо високи за казанлъчани. Тази тенденция се наложи от 2017 година и въпреки завишените спрямо предходни години цени за театрални постановки, хората тогава се наредиха на опашка още в първите часове на обявената продажба. Как ще е тази година, ще видим?!

Четвъртото и петото С: Сибирски Студ

Не искам да си припомням празничния концерт на Руслан Мъйнов и оркестър „Виво Монтана“ на 2 март. Невероятни професионалисти. Свиреха и пяха при лъхащ от всички страни студ. В залата на читалище „Искра - 1860“ хората бяха с палта, якета, шапки, шалове, ръкавици, а по-зиморничавите като мен си мислеха за бабините вълнени чорапи и грейка с топла вода...

Да, Чудомировите празници са в края на март и вече е пролет. Но обикновено точно по това време се наблюдава феноменът – отвън е по-топло и приятно, отколкото вътре в залите, ако няма отопление или то не работи както трябва. При цялата тази богата и пребогата програма, при всички тези прекрасни спектакли и концерти, при тези виртуозни музиканти и великолепни актьори, при тези неестествено скъпи билети, за които едно семейство ще се бръкне с близо 100 лева само за една седмица, и да не е топло и комфортно... Има още време последните две С-та - „Сибирски Студ“, да не бъдат оправдани.

Не само в моите очаквания, а и в очакванията на казанлъчани, които обичат изкуството, но не обичат да му се наслаждават на студено.