Четиво за лятото: „С бели и закачки, но винаги юначни“

Книгата ще бъде представена на 10 април от 17:30 ч. в Народно читалище "Напред – 1903“ в град Павел баня.

След като през 2021 г. издаде „В гората необятна“, с която зарадва най-малките, в новата си книга „С бели и закачки, но винаги юначни“, Пламък Искрен потапя по-големите в свят на приключения и разкриване на престъпления. В нея ги чакат Петьо, Галя и Искрен със своите щуротии и геройства. Те не познават скуката. Да, щури са, но и изобретателни, смели, помагащи. Искрен е атлетът, Галя използва невинното си излъчване, а Петьо е мозъкът на бандата – истински детектив. Баба му Блага е баба мечта. Друга една баба – бабата на Галя, има роля в това тримата да сбъднат мечтата на момиче, което познават от съвсем скоро. Как само се запознават… И тази мечта не е нов телефон или друга глезотия. Героите се озовават по следите на престъпници. Какво точно се случва, ще разберете само ако прочетете книгата.
Другото произведение в книгата е „Пазители на гората“. Градско момче за пръв път гостува на баба си на село. Над селото има гора. В нея стават странни неща, които дори го плашат. Докато се чуди къде е попаднало, момчето се превръща в един от спасителите на гората.
Премиерата на книгата бе на 20 януари, а още през февруари от БНР направиха радиопиеса по нея.
На една ръка разстояние, в Павел баня, книгата ще бъде представена на 10 април от 17:30 ч. в Народно читалище "Напред – 1903“.


„Пламък Искрен умее да навлезе в детската душа. Успешно съчетава нещата, които вълнуват децата днес, с полезните и вечно актуални. Историите, в които въвлича героите от „С бели и закачки, но винаги юначни“, са ненатрапчиво поучителни, съумял е да вкара и криминална нишка, а в „Спасители на гората“ ни държи със затаен дъх до края“, пише Искра Бухова.

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в град Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Пише проза и поезия за деца и възрастни, като творбите му се отличават с жанрово разнообразие. Автор е на книгите „Престъпни, мисли“, „Голямата работа“ и „В гората необятна“, за която е канен да я представи в регионални библиотеки.
„В свят, в който трудно откъсваме децата от телефона и таблета, Пламък Искрен е намерил успешната формула – неговите герои също ползват телефон и таблет, ползват дори дрон в една от главите, но в същото време помагат в плевене на градина, в бране на череши. И не го правят с нежелание, защото дават и получават. Те са много живи, много реални, много будни деца. Не липсват и вкусотиите на баба. Името на баба Блага не е избрано случайно. Тя има блага усмивка, погледът ѝ предразполага“, споделя още началната учителка Искра Бухова.
Препоръчително е читателите да са поне втори клас – до 14 – 15 г. Книгата е подходяща и за възрастни.