Високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата. Жегите могат да бъдат опасни и да създадат стрес за организма. За да се предпазите, следвайте някои основни правила на поведение, с които ще съхраните здравето си.

Правило № 1: Пийте достатъчно вода

За да се предпазите, избягвайте излизането навън в най-горещата част на деня 11- 16 часа, а ако излизането е наложително, стойте на сянка и носете шапка, слънчеви очила и светли дрехи. Използвайте крем с висок слънцезащитен фактор и пийте достатъчно течности. Важно е да оставате хидратирани, за да се борите с високите температури и да предотвратите обезводняването. Пийте достатъчно вода и избягвайте газирани и захарни напитки, които могат да доведат до допълнително обезводняване. Пиейки топъл чай през лятото, се намаля значително топлоотделянето – ще се намали разликата между температурата навън и тази на тялото ни. Пиенето на студена вода стресира лигавицата на стомаха и можем да се простудим. Кафето дехидратира организма, затова е добре да не наблягаме на него. Напитките с кофеин и алкохол също не са препоръчителни. Хубаво е да се приемат повече зеленчуци и плодове, риба, пилешко, но да се избягват тежките и мазни храни. Трябва да сме особено внимателни в употребата на яйца и прясно мляко, тъй като се развалят доста бързо. Препоръчително е да избягвате и пържените храни, като ги замените с приготвени на скара или задушени. Сезонът позволява да се консумират и много от зеленчуците в суров вид. Хубаво е и храненето да бъде в по-малки количества и по-често.
Прекомерната физическа активност по време на пиковите часове на слънцето може да доведе до изтощение и топлинен удар.

Правило № 2: Носете шапка и светли дрехи

Главата е една от най-чувствителните части на тялото. Не я оставяйте да прегрее на слънце, защото това може да доведе до цялостно неразположение в тялото като главоболие, виене на свят, гадене и загуба на съзнание. Освен това, част от главата е и лицето, което е изгаря бързо, ако не е добре защитено.
Избирайте светли памучни или ленени дрехи. Правилото е просто - тъмните цветове привличат слънцето, а светлите не са негова „мишена“. Като материя полиестерът не е добра идея, тъй като той е изкуствен плат, непозволяващ на кожата да диша. Предпочитайте памучни и ленени дрехи, защото те осигуряват прохлада и лекота в горещото време и предпазват кожата от изгаряне.

Правило № 3: Не излизайте между 11 и 16 часа

В градска среда не излизайте във времето от 11 до 16 часа. Всяка година се съобщава за множество случаи на хора, постъпили в болнични заведения, вследствие излагане на силно слънце. Най-често става въпрос за възрастни хора, които са по-чувствителни към високите температури, но изключение не правят и по-млади. За разлика от морето, където има разхлаждащ бриз, през лятото градската среда се превръща в истински парник заради липсата на достатъчно зеленина и наличието на нагрети асфалт и бетон. Не стойте на плажа между 11 и 16 часа и това важи не само за децата! Слънцето по обед и в ранния следобед е много силно и може да доведе не само до изгаряния по кожата, но и до топлинен удар. Влизането във вода (басейн или море) временно разхлажда, но не предпазва от изгаряне. Мократа кожа е най-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.

Правило № 4: Пазете се от прекомерно излагане на слънце

През целия човешки живот кожата е подложена на действието на слънчевите ултравиолетови лъчи. Тя „помни“ винаги, когато е получила изгаряне или друго увреждане. В резултат на това тя преждевременно остарява, става суха и отпусната, появяват се бръчки и петна, а понякога се развиват и злокачествени тумори. Най-добро предпазване от слънчевото увреждане се постига чрез намаляване престоя на открито и прилагане на фотозащитни средства. Ако прекалите с излагането на слънце, е възможно да си навредите.
Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?
Топлинен синкоп – внезапно разширение на кръвоносните съдове и забавен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание (синкоп). Поставете пострадалия в легнало положение и вдигнете за кратко краката нависоко.
Топлинно изтощение – може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, нормална, до леко повишена телесна температура, мускулни спазми (крампи). В някои случаи са възможни прилошаване, повръщане, неспокойствие. Поставете краката в студена вода и приемайте течности при леките случаи без гадене и замъглено съзнание. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието, потърсете медицинска помощ.
Топлинен удар – нарушава се температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, покачва се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, ускоряват се пулсът и дишането, замъгляване или загуба на съзнание. Направете охлаждане на тялото, с леко издигната горната част, подаване на кислород, контрол на пулса.
Слънчев удар – при интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Особено рискува група са деца и хората с гола глава. Слънчевият удар се разпознава по червената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускоряване на пулса, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание. Веднага поставяне в студена вода или лед, горната част на тялото - леко издигната, охлаждане на главата с влажни кърпи, подаване на кислород, контрол на пулса.

И един съвет, който е винаги валиден: Отнесете се разумно към себе си и своите близки в топлите слънчеви дни, избирайки здравето.

Материалът е подготвен със съдействието на д-р Ваня Карабойдева, директор на Регионална здравна инспекция - Стара Загора