Честита Баба Марта, арсеналци!

На 1 март децата от Детска градина "Буратино" рано-рано посрещаха арсеналци на двата заводски портала и ги закичваха със собственоръчно изработени мартеници. Това беше една от изненадите, която малчуганите от детското заведение и техните учителки подготвиха специално за огромния колектив на дружеството. Облечени в народни носии, усмихнати, бели и червени, децата донесоха радост и добро настроение на работещите в "Арсенал" на един от най-хубавите и обичани празници у нас - Баба Марта.


Традицията повелява в първия ден от март да се връзва на ръцете пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. В някои краища се носят до края на март. След това се поставят на дърво или под камък.

Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.

Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

На този ден имен ден празнуват всички, наречени Мартин, Мартина и производните им. В община Казанлък името Мартин носят 397 мъже. 59 жени са с името Мартина и 6 - Марта.

Честит Баба Марта, арсеналци!