Честит празник, Казанлък! На 3 юни е Денят на Казанлък! На този ден тържествено се извършва водосвет за здраве на жителите на града и на общината и се вдига националното знаме. Церемонията днес започва в 10.00 часа на площад "Севтополис". След това, от 11.00 часа, в залите на ИМ "Искра" и Художествената галерия ще се проведе тържествената сесия на Общинския съвет, на който се обявяват почетните граждани на Казанлък. Тази година със званието "Почетен гражданин на Казанлък" е удостоен хореографът и ръководител на ансамбъла за народни танци и песни "Искра" Цветан Цочев. Поп и джаз певицата Надя Тончева ще бъде вписана в Почетната книга на Казанлък. Вечерта от 20.30 ч. площадът събира казанлъчани и гостите на града на спектакъла „Коронясване на Царица Роза ‘2022“. момичето, спечелило 54-ия конкурс в Казанлък, е Белослава Желева. Същия ден в 9.00 ч. сутринта във фойетата на НЧ „Искра“ се дава началото на търговското изложение на вино розе, което традиционно събира майстори винари от цялата страна.

На 4 юни денят стартира с маратон „Розова долина“ в 8.00 ч. в парк „Розариум“. Музеят на розата става домакин на парфюмерийното изложение „С аромат на роза“, а в 11.00 пред Община Казанлък е стартът на състезанието по колоездене „Долината на тракийските владетели“. В 17.00 ч. в парк „Розариум“ шеф Ути Бъчваров ще ни поднесе „Казанлъшки сладолед с рози“. Тук е и изложението „Хлябът на българина“, което има конкурсен характер. От 18.00 ч. на пл. „Севтополис“ започва концертът на състави от побратимените градове, а в 20.30 ч., пак на площада, на празничен концерт ни събира ансамбъл „Българе“.

Роза Дамасцена, сн. Цанко Вълчанов

На 5 юни в 10.00 е традиционният ритуал „Розобер“ в градините край Казанлък. Карнавалното шествие, този път под мотото „Усмивки и цветя“, започва в центъра на града точно в 12.00. ДК „Арсенал“ предоставя сцена за гала-концерта на казанлъчанина Даниел Трингов, цигулка, и Сифей Уен, виолончело. Началото е в 19.00 ч. Празничният концерт с участието на младежка рок-група Desire и на „Джуниър бенд“ е на пл. „Севтополис“ от 19.30 ч. Междувременно казанлъчани и гостите могат да прекарат чудесно време, разглеждайки Улицата на занаятите с произведенията на десетки български майстори занаятчии или да посетят забележителни места в Казанлък, свързани с розата и траките.

Честит празник, Казанлък