Бузовград - най-доброто място за туризъм

Този извод се налага, след като в месечното съревнование между кметовете на населени места в община Казанлък кметът на Бузовград Михаил Янушев спечели наградата за месец юни в категорията „Туризъм и традиции". Това включва цялата палитра от туристически услуги - наличие на хижи, почивни бази, къщи за гости, екопътеки, празници, съхранени традиции.

„Аз и моят екип работим в тази посока Бузовград да стане туристически център“, сподели радостта си от отличието кметът на китното казанлъшко село, което той ръководи вече трети мандат. Наградата му бе връчена от заместник-кмета на Община Казанлък Даниела Коева.

Отличието за работата на кметовете по населени места в тази категория идва в навечерието на тракийските празници, които се провеждат в края на месец август и превръщат Бузовград в туристическа атракция. Тази година селото с 2500 жители ще посрещне многобройните си гости с обновения информационен център и нови рекламни материали за туристическите забележителности в района. В напреднала фаза е и работата по създаване на голям парк в центъра на населеното място. Върху площ от близо 2,5 дка, изцяло със средства на кметството и доброволен труд ще бъде изградено парково пространство с езеро и водопад за прохлада в горещите дни, с детска и фитнес площадки.

Единственото село на територията на община Казанлък, в което активно работят две читалища, от години е известно с възстановените красиви ритуали за Лятното слънцестоене и Есенното равноденствие. През 2018 г. тези ритуали ще станат част от културния календар на Община Казанлък.

Усилията на местната власт и учените, които работят в района, са да обединят културно-историческите забележителности в един общ маршрут – от Мегалита над Бузовград, през проучената миналата година раннохристиянска църква в местността "Черковищата", крепостта Бузово кале, където в момента вървят археологически проучвания, до тракийската гробница в подножието на крепостта - Есхарите.


Интернет гласуването за кмет на населено място през юли е за категорията „Развита инфраструктура - благоустрояване на селищната среда, полезни придобивки за населеното място.“