С красиво като в приказка и богато на емоции, цветове и настроение шоу на 21 май Детска градина „Буратино“ отпразнува своя рожден ден. От палатковия лагер през 1933 година до днес са изминали 85 години. Като един човешки живот. Но живот, белязан само с детски усмивки, с игри, със забавления и радост. Защото това е животът на Детска градина № 7 „Буратино” във фирма „Арсенал”. Най-старото детско заведение в община Казанлък и в цялата Старозагорска област и едно от първите в България, което нито за миг не е прекъсвало грижите и възпитанието на най-малките граждани на Казанлък. „Буратино“ е общинска детска градина, обгърната от топлата грижа на най-голямото машиностроително предприятие у нас – „Арсенал“ АД. И до ден днешен тя е известна като арсеналската детска градина, а в града почти няма семейство, което да не е свързано с нея.

И напълно заслужено за достолепната 85-а годишнина децата и техните преподаватели сътвориха истински празник на радостта, на щастливите усмивки и таланта. Възпитаници на „Буратино“ от групите „Лиса Алиса“, „Малвина“, „Арлекин“ и „Артемон“ се изявяваха като певци, рецитатори, танцьори, гимнастички, музиканти. Усмихнати емотикончета, пъстроцветни арлекинчета, калинки и пчелички излизаха едни сред други на сцената, за да покажат наученето в детската градина. Феерия от цветове, красиви костюми и много детско старание и учителска фантазия наситиха празника на малките арсеналчета, както ги нарече водещата на веселието, актрисата Илияна Балийска. Впечатлена от техните таланти, тя покани "буратинчета" в 20-ото издание на ТВ шоуто "Малките големи таланти" на България.

Директорът на детска градина „Буратино“ Стефка Ганчева поздрави всички присъставащи, децата, учителите, гоститe, директорите на други градини, бивши преподаватели и възпитаници, родителите. В своето слово тя специално благодари на ръководството на „Арсенал“ и лично на изпълнителния директор Николай Ибушев за топлото отношение и отговорността, с които се отнасят към детската градина. А в своето приветствие по случай достолепната годишнина Николай Ибушев подчерта, че докато го има „Арсенал“, ще бъде все така - грижа за децата. А това означава – винаги.

Изпълнителният директор на "Арсенал" АД лично уважи тържеството на най-старото детско заведение в града и региона. Присъстваха заместник-директори и ръководители на направления в дружеството, народният представител Донка Симеонова, общинският съветник и представител на НЧ „Искра – 1860“ Теодора Иванова, синдикалните лидери на фирмените организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, директори на детски градини в община Казанлък. Поздравителен адрес бе връчен от името на Радиана Стефанова, председател на Постоянната комисия по образование в Общински съвет-Казанлък. „Арсенал“ подари на рожденика интерактивна дъска, която ще се ползва за съвременно обучение на възпитаниците на детското заведение. „Буратинчетата“ получиха подаръци и от двата синдиката в дружеството.

Детската градина е открита на 1 юни 1933 година на територията на Държавната военна фабрика за децата на работниците. В началото е като палатков лагер. Първата учителка е Мария Пирьова-Цанева, която заедно с една жена се е грижила за 70 деца. По-късно е построена специална сграда - стая с камина и навес. Назначени са още две учителки – Светла Орачева и Венеция Попова. Първата директорка е Цветана Гайдарджиева – Дамянова, следват Недка Шипчанова, Мария Петрова, която най-дълго време е заемала този пост, Живка Дачева, Невена Даракчиева, Галина Стоянова и настоящият директор Стефка Ганчева.

До края на 1950 година в детското заведение работи една група. Но броят на децата непрекъснато нараства и през 1953 малчуганите вече са разпределени в 4 групи.

Социалистическите реформи бележат промени и в заводската детска градина. От 1 март 1954 година тя преминава към отдел „Просвета” на Общински народен съвет-Казанлък. Децата стават все повече и през 70-те години на миналия век тук вече са сформирани 6 групи. До 1990 г. детската градина се нарича „Аврора”, но с настъпването на демократичните промени в България, през 1991-ва е преименувана на Целодневна детска градина „Буратино”.

През 1996 година е включена в Международната програма за образование на деца „Стъпка по стъпка”, която е част от дейността на Център „Отворено образование”, като работата по програмата продължава до 2005 година. От 1 юни 2016 година към „Буратино” е присъединена като филиал детската градина в село Горно Черковище. Новото наименование на детското заведение, съобразно изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, е Детска градина №7 „Буратино”. Член е на Регистъра на детските градини в България. И до днес това е единственото общинско детско заведение в област Стара Загора, което е разположено на територията на производствено предприятие –„Арсенал” АД, и ползва неговия сграден фонд, предоставен за тази социална дейност. „Макар и общинска, детска градина „Буратино” се радва на топлата прегръдка на „Арсенал”, споделя Стефка Ганчева.

В момента капацитетът на детското заведение е запълнен до възможния максимум – тук се се полагат грижи за общо 180 деца, като 125 от тях са в Казанлък, а останалите – във филиала в Горно Черковище.

Основната част от посещаващите градината са деца на работници и служители на „Арсенал” АД. Какво по-удобно за родителите – да бъдат на една ръка разстояние от децата си, дори когато са на работното си място. А какво по-радостно за малките, които толкова обичат да ходят на работа с мама и тате. Освен всички други предимства, „Буратино“ е единствената детска градина в града, където всяка група си има собствена сграда, оборудвана с всички удобства - занималня, спалня, сервизни помещения, физкултурен и музикален салон, разливна за храната. При това сградите са разположени сред богата зеленина, оформени са пъстри алеи от цветя, с тревни площи, в които са подредени детските съоръжения - катерушки, пързалки, люлки. Тук се намира и един от символите на градината – постройка с формата на гъба, която е била използвана като своеобразна сцена за артистичните изяви на малчуганите. Предстои тя също да бъде обновена.

Малките буратинчета се радват на грижите не само на целия екип от 26 души – учители и помощен персонал, но и на фирменото ръководство. Обновяването и модернизирането на базата на детското заведение, ремонтирането на сградите, осигуряването на отопление на градината в Казанлък и на филиала в Горно Черковище, издръжката, както и закупуването на скъпоструващо оборудване се прави със средства на „Арсенал“. „Всичко, което е ремонтирано и подновено като материална база, е с подкрепата и съдействието на „Арсенал” – разказа директорът Стефка Ганчева. – Последните ни придобивки, направени благодарение на предприятието и от нашия бюджет, са новите детски съоръжения в двора и изцяло обновените занимални на две групи.”

Фирмената синдикална организация на КНСБ, в лицето на нейния председател Атанас Бозов, е осигурила обучение по руски език по линия на Национално движение „Русофили“ за желаещите деца в извънучебната дейност. „Арсенал“ отново помага – за заплащане труда на учителката, която води уроците. В извънучебната дейност децата могат да избират още да посещават часовете по английски език, народни и спортни танци, художествена гимнастика, спортни дейности.

А самата учебна дейност, съобразена с изискванията и стандартите на МОН, преминава в игри, забавления, обучение и веселие. За това се грижат 12 учителки, половината от които са млади хора. Две от тях – Искра Спасова и Ирина Иванова, работят по международната програма E-twining, за учители.

В „Буратино” се провежда и уникалният „Час по фантазия“ заедно с детската писателка Милена Димова. По този проект, финансиран от детската градина, вече са излезли две издания с приказки, сътворени от самите деца – „Приказка от Розовата долина“ и „Приказка за извънземното“. В момента Милена Димова и малките писатели от „Буратино” са готови и с третото издание. За многоликия талант на буратинчетата говори и фактът, че тази година в детския конкурс „Чудонемирчета” две деца от градината са носители на престижни награди от конкурса за рецитиране на хумористични стихове. Това са Десислава Генчева, която спечели първо място, и Теодора Георгиева, класирана на трето място.

„Един от нашите приоритети е работата с родителите – обяснява Стефка Ганчева. – Това е много важно за нас, защото те са нашите партньори в грижите и възпитанието на децата и ние държим да ги въведем в живота на градината, да бъдат съпричастни към всичко, което се случва тук.” Организират се различни инициативи, в които участват и децата, и техните родители, като всяка група избира начинът, по който това се осъществява.

Градината спечели проект по Националната програма „Информация, комуникация и технология в училищното и предучилищното образование“ и вече е закупила мултимедия. Всяка група разполага с компютър и интернет.

Концертът по случай 85-ата годишнина премина под наслов „ДГ №7 „Буратино - 85 години вдъхновение, любови отговорност към децата“. Той бе подготвен изцяло от възпитаници на детското заведение. Като гирлянд на открито бяха подредени техни рисунки, обединени от стихчето „Детство мое, реално и вълшебно” от популярната детска песен от филма „Неочаквана ваканция”.

Рожденият ден на „Буратино” показа, че това не е само детско заведение, а институция, която отглежда и възпитава поколение след поколение казанлъчани.

Галерия със снимки от празника на ДГ № 7 "Буратино" можете да видите тук: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/85-godini-dg-buratino-224