"Бомбата” с лавандулата ще гръмне следващата година

„Бомбата”, която сега избухна с маслодайната роза, ще гръмне следващата година с лавандулата, при това, умножена по 10 – прогнозира Димитър Лисичаров, собственик и управител на „Еньо Бончев” ООД с розоварна в с. Търничени. – Причината е свръхпроизводството на лавандула, както тази година се получи с розовия цвят.”

По думите му, кризата в розопроизводството и ниските изкупни цени на розовия цвят ще се повтарят, но с още по-голяма тежест при втората по важност етеричномаслена култура, която се отглежда в България в момента. Според него, подобна е ситуацията и с маточината, и с други маслодайни култури, но площите при тях са доста по-малко като количество. Розопроизводители, които се събраха да дискутират проектозакона за розата в Казанлък, дори коментират, че житницата на България постепенно се превръща в масиви от лавандулови насаждения.Близо 30 000 декара с лавандула се отглеждат днес в нашата страна. Те са основно в Чирпанско, Казанлъшко и Добруджа. От 2012 г. България е на първо място по производство в света на лавандулово масло, което годишно е близо 200 тона. Над 99% се изнася във Франция, САЩ, а от няколко години и в азиатските страни.От 2014 г. в чирпанското село Средно градище се провежда Национален фестивал на равандулата. В неговото землище са направени първите лавандулови насаждения в страната през 1907 година. Разсадът е пренесен от Франция, припомниха организаторите на фестивала. Край селото и сега има от старите насаждения.

Петото издание на Националния фестивал на лавандулата ще се проведе тази събота, 14 юли, съобщава БТА. Организира се базар и кулинарна изложба с традиционни деликатеси, в някои от които е прибавен лавандулов цвят. Празничната програма включва фолклорно надпяване, детска работилница, дегустация на вина от региона.