Бойко Борисов: Трябва да хванем бика за рогата „Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата – от 34 на 8 процента“, заяви премиерът Бойко Борисов относно борбата с корупцията. На днешното правителствено заседание премиерът и министрите от кабинета се запознаха с проучванията на Центъра за изследване на демокрацията по отношение на корупцията, информира пресцентърът на Министерски съвет.
Бойко Борисов е възложил на министрите задачата да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена. „Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна“, категоричен беше министър-председателят.
По данни от представения доклад, най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година.
От 34% контрабандата я докарахме на 8%, и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения – спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено – веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата”, категорично е заявил Борисов.