„Продължаваме да подпомагаме земеделските стопани. В началото на този месец бяха изплатени близо 83,5 млн. лева на производителите на плодове и зеленчуци. Субсидиите са осигурени за 12 559 земеделски стопани“, стана ясно от кабинета на правителственото заседание на 17 март 2021 година.

Председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков благодари за поредната финансова подкрепа на държавата към бранша. „Тази година беше трудна заради времето и заради пандемията. Но благодарение на интензивните действия на държавата, целият бранш получи огромни помощи“, заяви Божидар Петков. Той отбеляза, че благодарение на навременните средства за сектора, браншът няма да изпадне в колапс.

По думите на министъра на земеделието, храните и горите, размерът на ставките при някои от схемите е увеличен с близо 55% спрямо 2019 г. „Ръстът е в резултат на допълнителното финансиране по схемите, както и от завишения контрол от страна на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие“, посочи земеделският министър.

Поливният сезон ще започне от 15 април и има осигурени достатъчно количества вода за напояване - за пример бе посочен язовир „Ястребино“, който се ползва и от производителите на трайни насаждения.