В навечерието на 146-годишнината от Шипченската епопея националният трибагреник отново посреща на посетителите на историческия връх. Снимки, публикувани от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, показват как знамето бе поставено на пилона и издигнато отново.
През 2012-та година на това свято за всички нас място беше издигнат 22-метров пилон, по инициатива на родолюбиви българи и със съдействието на редица институции и организации. На него гордо се развява българското национално знаме, посрещайки всички изкачили върха на Свободата, съобщават на своята фейсбук страница от Национално честване на Шипченска епопея.
През последните няколко години техническа повреда не позволяваше знамето да бъде издигано. Повреда на пръв поглед преодолима, но не съвсем, защото за да се отстрани трябваше да се вземат много фактори под внимание и не на последно място да се използва определена техника. Не минаваше честване през това време без да бъде зададен въпросът кога ще се развее отново българският трибагреник.
“Специални адмирации за усилията, положени от Пламен Иларионов от Габрово и колегата Ганчо Аенски, които днес, 1 август 2023 г., преодоляха всички трудности, съпътстващи издигането на българския трибагреник.”, сподели д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ “Шипка – Бузлуджа”, в профила си във Фейсбук.
Кулминацията на тазгодишните тържества са на 18 и 19 август. Над 100 ще са участниците в надпреварата, при традиционното състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, която е ежегодна част от честванията. След награждаването, е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „Българска история“, за да научат любопитна информация не само за историческите паметници, но и за събитията, свързани с тях.
На 19-ти е Церемонията по поднасяне на венци и цветя е с начален час 11, а минути по-късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" „Полет към свободата“. Програмата продължава в 12.00 часа с едно от най-очакваните събития- възстановка на боевете от Национално Дружество "Традиция", които през тази година ще представят две живи картини- битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „Опълченците на Шипка“.
На славния връх ще пристигне и кампанията „ Бъди войник“. Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ще представят въоръжение, комуникационни средства, парашутно оборудване, алпийско оборудване и автомобилна техника.