За празника си Света Петка жителите на казанлъшкото село Енина получиха ценен подарък – ремонтирана и обновена сграда на Здравната служба. Благодарение подкрепата на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите” с основатели ръководител инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал” АД, в здравния център бе направен основен ремонт. Напълно обновени са лекарския кабинет на д-р Георги Калайджиев, зъболекарският, където работи д-р Ралица Гаджанова, чакалнята е светла и удобна, санитарните възли са изцяло подновени. Използвани са съвременни материали, които позволяват лесно почистване на помещенията, дезинфекция и поддържане на висока хигиена. Цялата сграда е преобразена, а около нея е оформено зелено пространството, което се съчетава с ограда от снежно бяло.


„През месец декември 2019 година получих писмо от РЗИ, че ако не извършим ремонт на Здравната служба до месец февруари, тя ще бъде затворена”, сподели кметът на населеното място Димитрина Дончева. Тогава, току-що избрана на този пост, тя се зачудила как да постъпи. И се обърнала за съдействие и помощ към инж. Николай Ибушев и общинските съветници от „Алтернативата на гражданите”. Не изминала и една седмица и ремонтът започнал. Така сградата, която била пред затваряне тогава, сега е неузнаваема - променена е толкова много, че изглежда като нова.

Обновената сграда бе открита с водосвет за здраве и благоденствие на ениници и на техните гости.
Своята и на жителите на населеното място благодарност и признателност за изключителния жест, Димитрина Дончева изрази с благодарствен адрес и сувенир за инж. Николай Ибушев, който поради служебни ангажименти не успя лично да го приеме. От негово име почетните знаци получи Янко Запрянов, общински съветник от „Алтернативата на гражданите”, директор "Технологично и иновационно оборудване" в „Арсенал” АД.

На тържествената церемония присъстваха още съветници от „Алтернативата” – Добрин Драгнев, Цветан Шиков, Пламен Стайков, Калин Божков, Мариета Пепелешкова. Събитието по освещаване на обновената Здравна служба бе уважено и от председателя на Общинския съвет Николай Златанов, който поднесе поздравление от свое име и от името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Управителят на общинската болница в Казанлък „Д-р Христо Стамболски” ЕООД - д-р Кети Маналова, също присъства на тържественото откриване на обновения здравен център в Енина. Тя сподели, че е родена в Енина и то в родилното отделение, което е работило тук, в тази сграда. Тя дори разказа как като деца след това са ги водили на прегледи и имунизации в тези кабинети, които днес се радват на новата си визия. Личният лекар в селото д-р Георги Калайджиев също сподели, че е роден тук, както и голямата част от връстниците на двамата.

„За всичко това, което е направено в здравния център, благодаря на дарителя Николай Ибушев, защото той, независимо от високото си обществено положение, остана близо до хората, вниква в техните проблеми и се отзовава”, каза кметът Димитрина Дончева.

Освен Здравната служба, благодарение „Алтернативата на гражданите” бе обновена и Часовниковата кула в селото, която през 2000 година бе издигната по волята на друг дарител – Добромир Гущеров.

През лятото на тази година Коалицията, основана и ръководена от инж. Ибушев, дари средства, с които кулата бе обновена, бе монтирано съвременно осветление и спрелите преди година часовници отново започнаха да отмерват точно време. „Звездният храм” на енинци отново заблестя. В деня на празника на селото „Алтернативата на гражданите” получи специална благодарност – рисунка на енинско дете, изобразяваща красивата Часовникова кула.

А преподавателят от Югозападния университет в Благоевград, специалност „Архивистика”, Марияна Пискова изненада жителите с един безценен френски филм от 1928 година, сниман от арменеца Аршивир Шахатуни в Енина и околностите на селото, вКазанлък и Пловдив.

По случай празника на Енина, в центъра на селото бе открита и нова детска площадка. А за настроение на всички, кръшни хора тропнаха танцьорите от местната фолклорна група "Янина".