Без роуминг от юни в ЕС


След средата на месец юни потребителите в целия Европейски съюз ще плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както в собствените си държави, така и когато пътуват.

Европа дава тласък на онлайн пазара

Такса роуминг отпада през 2017 г.

Евродепутатите и представителите на държавите-членки и Европейската комисия, подписаха тази нощ окончателното споразумение по техническите условия за отпадане на роуминг таксите на телекомуникационни оператори, които се плащат за използването на мобилни услуги зад граница.

Това ще позволи гражданите на ЕС да говорят свободно помежду си. Новите правила трябва да влязат в сила от 15 юни. Тогава ще бъдат премахнати надценките в сметките за мобилен телефон на пътуващите на територията на общността.

Споразумението предстои да бъде гласувано и одобрено от Съвета на Европейския съюз и Парламента на Европа. Без допълнително таксуване за използване от чужбина ще бъдат обажданията, изпращането на есемеси и използването на интернет в рамките на ЕС.

Ще бъдат въведени строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които ще защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.

Източник: БГНЕС