БДЖ купува нови вагони и локомотиви Нови двуетажни и едноетажни вагони, и нови локомотиви за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници. Тръжната процедура ще започне до края на месеца, съобщи заместник-министърът на транспорта инж. Илия Илиев.
БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността и модернизацията на дружеството.
Двуетажните композиции ще обслужват големия пътникопоток в района на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип „Интерсити“, които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния.
Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Документацията за търговете за подготвени и приети от финансовото министерство, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение, се очаква доставката да е налична до три години. По същия план е предвидено изграждането и модернизацията на железопътната инфраструктура в Русе, Горна Оряховица, както и системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация.