„Балетът „Кристалният дворец” е много повече от приказка. Той е по истинска история по времето на императрица Анна Йоановна в Русия. Тя е имала шут-княз, който се е сгодил за италианка, а по онова време било недопустимо да се женят хора с различна религия. Тъй като годеницата му умира, Императрицата го сгодява, този път за „подходяща” девойка и ги затваря за назидание в Леден дворец на брега на река Нева. Годеницата е откупила с перлите си кожа, за да издържи вечерта на студа, но успява да оцелее. „Кристалният дворец” е приказка с поука - за властта, която разрушава съдби и колко са крехки човешките взаимоотношения” – това разказа Ромина Славова, примабалерина на Операта. Ромина заедно с Анелия Димитрова са хореографи на премиерата на балета „Кристалният дворец” на сцената на Държавна опера-Стара Загора, а датите са 12 и 13 октомври 2023 г.
„Екипът ни е чудесен, работихме много леко с всички. Солисти на 12 октомври ще са Томоки Ишиго и Акари Мориматцу, а на 13 октомври – Анелия Димитрова и Фиорди Лоха. В другите главни роли ще видите още Харука Суга, Хорхе Барани, Кармен Дерминташ и др. прекрасни солисти на балета. Сюжетът е много весел, много приятен, пъстър, имаме достойна Императрица Анна в лицето на младата Анастасия Алтухова от хора на Операта” – сподели примата Анелия Димитрова. За диригента на постановката Виктор Крумов музиката на Александър Шор е „учебник по оркестрация” и е с класико-романтичен стил в духа на Чайковски.
Художественият ръководител на балета Силвия Томова изрази своята висока оценка за работата на творческия екип на премиерата и уточни, че по време на Императрица Анна е построена световноизвестната Академия за балет „Ваганова”. Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов уточни, че спектакълът на 13 октомври ще бъде заснет от екип на МЕЦЦО и ще бъде излъчен 4-5 месеца по-късно по телевизията.
Авторът на спектакъла Александър Шор е роден в Украйна, сега живее в САЩ. Първото представяне на творбата е през 2017-а в Малта, след което има изключителни успехи на световни сцени, сред които са Кремълския дворец и Мариинския театър.
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов се похвали и с успешното завършване на проект за за дигитална сцена, създаден в сътрудничество с операта в Хелзинки, по иновативната платформа „Федора”. Тя ще позволи на режисьорите и хореографите да „моделират” дигитално осветлението, декорите и смяната на декорите, промените на сцената в различните части от действието в постановките, още преди да са започнали репетициите по даден спектакъл. В Стара Загора е единственият засега оперен театър в България, който въвежда съвременната техника в създаването на своите продукции. Първите постановки, които ще бъдат подготвени с тези новите технологии ще бъдат оперите „Норма” и „Ловци на бисери”, през следващата година. Подготвя се и дигитална „библиотека”, в която да бъдат включени сценографиите на най-добрите постановки на Старозагорската опера.