Багри и талант в „Женското начало”
Българката Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената

Навръх 8-и март – Денят на жената, признаван или не от дамите, но почитан близо 110 години, прекрасните казанлъшки художнички подреждат свои творби в залата на улица „Искра” 4. Традицията на „Женското начало” се спазва години наред в Казанлък и представя красотата, видяна през сетивния поглед на жените творци.
Художнички, сред които Ваня Запрянова, Катя Христова, Рени Трингова, Райна Ненова, приложничката Албена Венкова и още много талантливи жени се представят в експозицията, която насища днешния ден с красиви цветове, с нежност и празнично настроение.

Историята на празника

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Езикът на цветята

Цветята могат да говорят много повече за емоциите на човек, отколкото думите. Ако поднесете бегония, това означава пожелание за дълъг живот и добро здраве.

Червената роза е символ на духовната красота и силна любов. С букет от лалета ще подскажете на човека до себе си, че от приятелството до любовта има само една крачка. Зюмбюлът, освен с аромата си, привлича със своята пролетна свежест и носи послание за нежност и уважение.

Божурът, игликата и невенът предпазват от лошите мисли на околните. Белият и червеният божур са символ на здраве и младост. Здравецът винаги се използва при радостни обреди, а вечнозеленият му цвят означава свежест и сила.
Карамфилите, колкото и традиционни да изглеждат, са едни от цветята, носещи най-много символика. С бял карамфил ще кажете на човека до вас, че ви добър приятел, с лилавия – че оценявате високия му интелект, пъстрият е намек, че сте обвързана. Червеният карамфил е цвете на страстта, с жълтия демонстрирате ревност.

Люлякът е лиричният посредник. Маргаритките са посланици на свободата и красотата. Подарете тинтява, росен, перуника или омайниче, когато искате да стоплите отношенията помежу си.
Хризантемата означава надежда за по-добри дни.

Честит празник, дами!