Строителният инженер от направление „ Проектиране, инвестиции, строителство” в „Арсенал” АД Димитър Димитров спечели голямата награда на първото състезание за сухо мезе, организирано в казанлъшкото село Енина. В оспорвана надпревара с още 14 майстори на традиционни български мезета той грабна приза „Баш майстор на енинско сухо мезе”. Митко се представи със свинско филе, което прави по своя рецепта, съчетала семейните традиции и новостите в приготвянето на месни деликатеси. Технологията за превръщане на суровия продукт в сухо мезе му отнема два месеца. Използва билки и други подправки.

Оказа се, че инж. Димитров притежава много таланти, при това - напълно разнородни. Любител фотограф е и негови кадри редовно влизат в представителните изложби на отличените в Салона на казанлъшките фотографи.

Месните деликатеси очакват журито

С първата кулинарна надпревара в Енина и първото място в нея той показа, че е и добър кулинар. „Всъщност, не съм кулинар и не мога да готвя”, признава си Митко. Но пък на мезетата се оказва цар. Като дете на всяка коледа е чиракувал на майсторите, които са приготвяли всевъзможни вкусотии от месото на домашно гледаното прасе. Спомените от времето на баба и дядо не са избледнели и той продължил тази семейна традиция. Прави малко филе, като днес си купува продуктите – вече почти никой в селото не отглежда в двора си прасе, но пък хубавото домашно мезе подължава да радва трапезата на енинци.

Мезето на инж. Димитров върху дъската на баш майстора

Първата кулинарна надпревара в Енина бе организирана от Народно читалище „Енинче - 2022”. За майсторлъка на участниците говори и фактът, че се състезаваха продукти от свинско, телешко, заешко месо. Специално сформираното за конкурса жури доста се затрудни в избора на победител, заради богатите вкусове на тънко нарязаните деликатеси. Титлата „баш майстор” грабна Димитър Димитров, който получи за награда грамота и дъбова дъска за мезета. След месните вкусотии напълно закономерно идва ред на състезанието за домашно вино. Митко прави и вино, но смята, че още му е рано да участва в такъв конкурс. Макар че, прецизността, с която върши всяка работа, обещава и приготвеното от него божествено питие да е първокласно.