„Арсенал“ пази машина на 140 години
Една от интересните и значими фабрики в машиностроенето е Фабриката за металорежещи машини в Кемниц, Йохан Цимерманверке. Създадена е през 1848 г. от Йохан Цимерман, смятан за бащата на немското машиностроене. Първият в Германия, който отделя производството на металорежещи машини от общото машиностроене и масово произвежда металорежещи машини по собствени проекти.

Фабриката на Йохан Цимерман

На изложението за машини в Лондон през 1862 г. Цимерман излага 20 металорежещи и дървообработващи машини, четири успоредни менгемета и безшумен вентилатор. Получава златен медал за тези изделия и първа награда за допълнителна рендосваща машина.

Тази машина обработва детайли с дължина до 6096mm (20 фута) и височина и ширина до 1 981.2 mm (6.5 фута).
През 1864 г. Цимерман е награден на изложението в Мюнхен за постиженията си в областта на разработката и производството на машинни инструменти. През 1929 година, в резултат от световната икономическа криза, "Цимерманкверке" обявява фалит.

Това е накратко историята на една иновативна за времето си фирма, произвеждала качествени металообработващи машини.

Машината на почти век и половина, която пазят в "Арсенал"

Но в Ковашко-пресовия цех към Завод 1 на „Арсенал“, далеч от слънчевите оскъдни лъчи, уморена от отекващите викове на чуковете, потънала в прах, се е спотаила една машина, която не си знае годините... Грешка! Знае ги! Отлети заедно с чугунения ѝ корпус, ясно се открояват надписите, а именно: "Фабрика за металорежещи машини в Кемниц, Йохан Цимерманверке, 1881". Този циркуляр преди години ми показа технологът към същия цех Костадин Попов и това провокира желанието ми да открия повече. А неговият предшественик, пенсионираният вече технолог Илия Илиев, разказа, че на него са рязали и оформяли по радиус горещите детайли, изковани на паро-въздушния чук за свободно коване „Демаг“.

Избърсвам леко с ръка годината за последна снимка от една машина, използвана някога ежедневно, а отдавна покрита с прах и забрава...

Автор: Мирослава Светиева-Енева