Коалиция „Алтернативата на гражданите“, с основател и ръководител инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД и Почетен гражданин на Казанлък, продължава своята благотворителна мисия в името на добри каузи. Коалицията се представлява от осем общински съветници в местния парламент на Казанлък. Те са едни от най-активните в Общинския съвет, а част от техните предложения за благоустрояване на града вече са реализирани.
И през 2021 година членове на „Алтернативата на гражданите“ дариха средства за осъществяването на редица родолюбиви инициативи. Те подкрепиха финансово местни общности, благодарение на което техните идеи „на ползу роду“ се превърнаха в реалност.

Албумът „Моят Казанлък“

Сн. Артин Азинян

Албумът „Моят Казанлък“ е ярък документален отпечатък на времето. Животът на Казанлък през втората половина на 20-и век, съхранен в хиляди негативи и диапозитиви на известния казанлъшки фотограф Артин Азинян, е запазен в неговия домашен архив. Към него синът му Бедрос Азинян посяга за пореден път, но сега вече идеята е материализирана и албумът е факт. Издаден е с подкрепата на много казанлъчани, приятели, близки, съмишленици. Сред тях на първо място в паметната страница на дарителите е записано името на генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев. В списъка са семейството на Красимира Харизанова, общински съветник от групата „Алтернативата на гражданите“, и още местни родолюбци. Албумът съдържа близо 300 черно-бели фотографии. Тук има кадри от изложения с щандове на „Арсенал“, тогава МК „Фридрих Енгелс“, от цехове, металорежещи машини и хора на оръжейницата.

Паметникът на Христо Ботев

За дните на Ботев – 6 януари и 2 юни, представители на „Алтернативата на гражданите“ винаги отдават почит към делото на поета-революционер. Цветята на признателност, които поднасят, са пред паметника на Христо Ботев в парк „Розариум“. За неговото съграждане заслуга имат общинските съветниците от Коалиция „Алтернативата на гражданите“, наследник на „Експерти за Казанлък“. С финансовата помощ на „Алтернативата”, с лични дарения на генералния директор на "Арсенал"АД инж. Николай Ибушев и на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства на партия „Атака” в Казанлък, бюст-паметникът стана факт през 2015 г.

Продължението на надлез „Катекс“

За извършените строително-ремонтни работи след надлез „Катекс“, по продължението на бул. „Розова долина“ в посока „Арсенал“, заслуга имат общинските съветници от групата „Алтернативата на гражданите“. Тяхното предложение бе възприето от Община Казанлък и дейностите бяха включени в общинската Инвестиционна програма за 2021 г. Това е едно от възловите места за движение на МПС и пешеходци и ремонтът бе наложителен. Асфалтирано бе продължението на бул. „Розова долина“ от края на надлез „Катекс“ до връзката с републиканската пътна мрежа, изградени бяха тротоарите от двете страни на пътното платно и бе положена нова настилка върху тях. Направена бе отводнителна система и бе поставено ново осветление, което до момента липсваше в тази отсечка от булеварда. За Коледа по стълбовете са поставени и празнични коледни светлини.


Пилонът в село Енина

Казанлъшкото село Енина е първото и единственото досега населено място в община Казанлък, което има свое собствено знаме. То беше издигнато по време на неговия патронен празник тази година – Света Петка. Пилонът, върху който се развя знамето на село Енина, е дарение от коалиция „Алтернативата на гражданите”. С него се допълва знаменният ансамбъл от българския трикольор и флага на Европейския съюз. Проектът на новия флаг е на талантливия Калоян Кисьов и е одобрен от Обществения съвет на Енина. Знамето е издържано естетически в бяло, синьо и зелено, каквото е и селото – красиво, зелено, чисто.

Мемориалът в Ясеново

Коалиция „Алтернативата на гражданите“ бе съпричастна към още едно родолюбиво дело. Членовете на коалицията подкрепиха финансово с 4500 лева изграждането на Паметник на загиналите във войните жители на село Ясеново. Това е най-голямото дарение за паметника, за което Инициативният комитет за неговото издигане с председател Христо Ангелов специално изпрати благодарствено писмо. Върху три гранитни плочи на мемориала ще бъдат изписани имената на загиналите, като дарението от „Алтернативата на гражданите“ ще бъде насочено за това. 57 мъже и младежи от село Ясеново са оставили костите си по бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна война. Почти всички са погребани на фронтовите линии, в общи гробове, обезличени от врага и времето, което провокира инициаторите да им издигнат паметник.

За ВК „Казанлък волей“

За първи път ВК „Казанлък волей" бе домакин на европейски турнир от високо ниво. „Казанлък волей” жени посрещна на свой терен състава на "УКФ Нитра", Словакия, в престижната надпревара за Купата на претендентите – “Чалъндж къп”. Събитието може да се нарече историческо за волейбола в града на розите, тъй като се случи за първи път на такова високо ниво, а момичетата спечелиха мача с 3:0 гейма. С „финансово рамо“ за казанлъшкия отбор се включи и Коалиция „Алтернативата на гражданите“. Тя подкрепи клуба с 8000 лева, за да обезпечи пътуването на момичетата до Словакия за втората среща между двата тима. Въпреки загубата там, участието на „Казанлък волей“ жени в третия по сила европейски турнир по волейбол е огромен успех.

Заря за Коледа в Енина

Сн. Енчо Славов

За поредна година коледните светлини грейнаха над китното село Енина. През 2020-а година Коалиция „Алтернативата на гражданите“ помогна за извършването на редица благоустройствени дейности в населеното място. За миналата Коледа централната част на Енина се превърна в приказка с хилядите цветни лампички, с които бе украсена, благодарение дарителството на „Алтернативата“. Тази година празничната украса бе обогатена с приветлив 6-метров снежен човек и красива заря, отново дарени от Коалицията. „За да се осъществи нашата идея за коледната украса, отново получихме безрезервна подкрепа от инж. Николай Ибушев, който подари на селото огромния снежен човек, красящ нашия площад. Благодарим лично на него и на Коалиция „Алтернативата на гражданите", на която той е основател и ръководител, които ни подариха и прекрасната заря, която бе венец на коледното ни тържество“, каза Димитрина Дончева, кмет на Енина, изразявайки мнението на хилядите жители и гости на селото, които се радват на новите придобивки.

Ценно издание за библиотеките

Книги от луксозното пълноцветно издание „Българската цивилизация“ на издателство „ТАНГРА ТанНакРа“ дари за Рождество Христово Коалиция „Алтернативата на гражданите“ на библиотеки в Казанлък. По два екземпляра от богато илюстрованото издание с паралелен текст на български и английски език, като подарък за празниците, получават Общинска библиотека „Искра“, художествената библиотека в „Арсенал“ и училищните библиотеки в ППМГ „Никола Обрешков“ и ПГ „Иван Хаджиенов“.Изданието проследява важни исторически моменти от развитието на България. В училищата изданието може да се използва в часовете по история и цивилизация, но е и достатъчно интересен материал, позволяващ интердисциплинарни връзки с уроците по английски език. Екипът на ПГ "Иван Хаджиенов" благодари за поредното специално отношение на представителите на Коалиция "Алтернативата на гражданите" към училищния живот и към добрите практики, които реализираме заедно.

За деца и пенсионери

Коалиция „Алтернативата на гражданите“ дари средства за изграждане на детска площадка със съоръжения „Централен парк“ в с. Овощник. Жест бе направен и към хората от третата възраст – средства бяха предоставени за благотворителен коледен обяд на всички членове на Пенсионерски клуб „Розова долина“ в Казанлък.

Специални Благодарствени грамоти получиха Коалиция „Алтернативата на гражданите“ и „Арсенал“ АД от Община Казанлък и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за даренията, направени на болницата в борбата ѝ с ковид-пандемията.