За някои неща, случили се с казанлъчани, трябва да се напомня. Защото, както дебелият вчера сняг днес се превръща във вода, така и времето стопява паметта за едни от най-големите постижения, свързани с Казанлък.


7.04 секунди на 60 метра на полуфинала на Световното първенство по лека атлетика в зала в Лисабон носи две забележителни определения за казанлъшката спринтьорка Петя Пендарева – световен лидер за сезона и още по-авторитетното – най-бързата бяла жена в света. Това се случва през 2001 година, когато Петя има зад гърба си 15 години спортна кариера, нонстоп състезания по всички континенти, много отличия и световно признание.


ПреподавателятДетелин Маслов открива таланта на Петя, когато тя е на 15 години. Следват изключително натоварени тренировки и успехите не закъсняват. На Европейското първенство на открито в Хелзинки българската щафета 4х100 метра с участието на казанлъчанката завоюва трето място, Петя е 6-а на 100 метра. През 1998 година заема 6-място на 100 м на открито на Европейското първенство в Будапеща, а през 2000 година в Гент е 2-ра на 60 м в зала. Печели две шести места на Световни първенства в зала – в Майбаши през 1999 година и в Лисабон през 2001 година. Именно в столицата на Португалия постижението й от 7.04 секунди от полуфинала на 60 метра й носят славата на световен лидер и най-бързата бяла жена в света.


Петя Пендарева има две участия в олимпиади – в Атланта през 1996 година, където се нарежда на 10-о място в дисциплината щафета 4х100 метра заедно с другите момичета от отбора Десислава Димитрова, Златка Георгиева и Моника Гачевска. През 2000 година участва сама, без треньора си Маслов на Олимпиадата в Сидни. Постиженията й в поредица големи състезания й дават правото и тя участва в спортните вериги като „Мобил Гран При“ – аналог на днешната Диамантена лига, в зимните турнири от веригата „Рико“.
Днес Петя Пендарева се е установила в родния Казанлък. В деня на рождения й ден я намирам в нейното пъстроцветно магазинче за сувенири, където наред с красивите арт аксесоари, намигат вече и ръчно изработени мартеници.


Изминали са 13 години, откакто казанлъшката спортна гордост е спряла активната си състезателна дейност. Уморена от пътувания, от непрекъснати и нтензивни участия в първенства и турнири всеки сезон, от хотели и самолети, тя спира през 2004 година да мисли за спорт и прави едно малко търговско бижу. Където предлага ръчно изработени дамски аксесоари, фини индийски шалове и дрехи, стилни украшения.


Това трае само две години. През 2006-а създава Спортен клуб „Пендарева“ и се връща на пистата. Но като треньор. „В първите дни отивах на стадиона и в съзнанието ми беше, че ще дойде моят треньор Детелин Маслов и ще започнем тренировки, а всъщност, децата очакваха мен и аз бях тази, която трябваше да ги уча и напътствам в леката атлетика, спомня си навръх рождения си ден Петя Пендарева. Вече 12 състезателни години тя се занимава с деца на възраст от 4 години до младежи в 12 –ите класове на казанлъшките училища. Нейни възпитаници са постигнали 5 шампионски титли в Държавни първанства, сребърни и бронзови медали. Шампионът на България за 2016-та до 16 години Мартин Белчев е израснал при Петя. Стефан Енев, шампион на 60 м от 2009-та, шампионите в щафетата 4 по 100 за младша възраст през 2013-та, медалите от Републиканското на Иван Йовчев и Борис Божилов, са постижения, с които Спортен клуб „Пендарева“ се гордее.


В момента в клуба тренират 70 деца на различна възраст. Нейни ученици вече се занимават с трениране на най-малките от детските градини, а дългогодишният й личен треньор Детелин Маслов работи с най-големите момчета и момичета в клуба. Петя Пендарева тренира и ученическите отбори по лека атлетика на ПМГ „Никола Обрешков“ и ОУ „Мати Болгария“.


Най-важното за мен е здравето на децата, споделя треньорката Петя Пендарева. Радвам се на постиженията на своите възпитаници, но много повече ме топли тяхното искрено уважение, което виждам всеки ден.