Близо 40% от онлайн магазините манипулират потребителите, така че те да вземат решения, които често не са в техен интерес. Това е установила мащабна проверка на близо 400 електронни магазина за търговия на дребно с най-различни стоки европейската мрежа за сътрудничество в областта на защитата на потребителите CPC Network. В нея членуват 23 членки на ЕС (сред които е и България), а също така Исландия и Норвегия.
Проверката е била върху използването на специфични видове манипулативни практики като фалшиви таймери за обратно отброяване, скрита информация за допълнителни разходи, принуждаване да се направи предварителен избор, подканване, принудителни регистрации и трудни анулации. Тези нечестни практики се използват все по-често от търговци от всякакъв размер, не само от големи платформи. Според изследването 97% от най-популярните уебсайтове и приложения, използвани от потребителите в ЕС, са използвали поне един от тези модели.
Проучването се фокусира върху три вида манипулации, за които е известно, че най-често подтикват потребителите да правят избор, който може да не е в техен интерес - фалшивите таймери, уеб интерфейси за насочване на потребителите към покупки, абонаменти или друг избор и скрита информация.
Почти 40% от проверените 400 уебсайтове за онлайн пазаруване разчитат на тези манипулативни практики, за да подмамят купувачите. Установено е, че 42 от тях са използвали фалшиви таймери за обратно броене на срокове за закупуване на конкретни продукти. 54 са насочили потребителите към определен избор - от абонаменти до закупуване на по-скъпи продукти или доставка.
А 70 уебсайта са скрили важна информация или са я направили не толкова видима за потребителите. Това е например информация, свързана с разходите за доставка, със състава на продуктите или наличието на по-евтин вариант. 23 уебсайта са скрили информация с цел манипулиране на потребителите да сключат абонамент.
"Подобно поведение е очевидно погрешно и е в разрез със защитата на потребителите. ЕК вече разполага със задължителни инструменти за справяне с такива проблеми", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс по време на представянето на изследването в Брюксел.
Той призова националните органи да предприемат съответни действия и да се борят с тези практики. "Успоредно с това ЕК преразглежда цялото законодателство за защита на потребителите, за да се гарантира, че то е подходящо за цифровата ера, включително за да се прецени дали тъмните модели са обхванати по подходящ начин", допълни Рейндерс.