296  осиновители на животни за 10 години

3 1 92 животни- кучета и котки са били кастрирани в годишните безплатни акции за кастраиця, извършвани в казанлъшкия прийт за животни вза изминалите 10 години. От общия брой кастрирани животни- 537 котки са котките. това съобщи д-р Антония Илиева- старши експерт „Ветеринарно-санитарна дейност“ в Община Казанлък. Средно на една акиця, с продължителност от 5 дни се кастрират межуд 110 и 120 са животни.
През миналата година са кастрирани повече котки, отколкото кучета. Следващата седмица предстои втората за тази година акция за кастрация на бездомни животни в Казанлък.
Д-р Илиева допълни, че все повече граждани носят за кастриране бездомни четириноги, живеещи край жилищните блокове и за които се грижат. От манипулациите се възползват често и собственици на фирми, които хранят по няколко кучета –пазачи.
Резултат от съвместната дейност на казанлъшките любители на животните и австрийските им парньори от организацията"Тиехилфе Зюдан-Австрия" е и създаденият също преди 10 години общински пирют за бездомни кучета. Той е с капацитет 30 животин, но обикновено те са два пъти повече. Заради невъзможността да се грижат за домашните си кучета, все по-често хората изоставят любимците си, особено от породи, които изискват много храна. Последните два случая на такива иозставени кучета са от породата кане- корсо, известно като кучето на мафията и кангал- турско овчарско куче.
Като добър знак казанлъшките ветеринари приемат факат, че все повече хора осиновяват кучета от общинския приют, когато си търсят пазачи или домашен любимец. За 10 години от приюта са осиновени 296 кучета. 20 от тях са намерили своя нов дом от началото на тази година до края на септември.