29 септември – Световен ден на сърцето

Световният ден на сърцето се отбелязва от 2000 г. от Световната кардиологична асоциация. Тази инициатива е посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. Кампаниите по целия свят целят да разпространяват сред обществото причините за сърдечните заболявания, като вредни навици, и пропаганда на ефективните мерки срещу тези заболявания.

Тази година Световният ден на сърцето е посветен на сърдечната недостатъчност и преминава под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания“.
Повече от 64 млн. души по света страдат от сърдечна недостатъчност и според статистиката – броят им расте.
У нас пациентите с тази диагноза наброяват над 170 хиляди и са сред най-рисковите групи при инфекция с коронавирус.
България, обаче, е сред страните, в които е осигурен най-бърз и пряк достъп до съвременното им лечение.
Сърцето е главен орган на организма, обезпечаващ цялостно работата му.
Според кардиолозите причините за възникване на сърдечните заболявания са повишените нива на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Най-сериозният причинител на тези състояния са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, липсата на физическа активност, нездравословното хранене.


Най-полезният плод за сърцетоОрехите са най-полезната храна за сърцето. Това установиха учени от Харвард. Доскоро смятани за продукти, поддържащи мозъчната функция, но новите открития доказват тяхната полезност и за дейността на сърцето. Те намаляват риска от сърдечни заболявания, което се дължи на специфичния му хранителен състав. Учените са установили, че те съдържат фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини, богати на основите омега-3 мастни киселини, които човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно. Богати са на витамини, минерали и фибри и имат силни антиоксидантни свойства. Те нормализират нивата на холестерола и имат противовъзпалително действие.
Марта Фере от Харвардския университет е работила заедно със свои испански колеги, обобщавайки резултатите от дългогодишни проучвания още от 2013 г. Експериментите са осъществени с участието на над 7000 доброволци от 55 до 90-годишна възраст. Така е установено, че само една порция орехи от 28 гр. дневно намалява смъртността с около 55%.