2456 седмокласници атакуваха гимназиите в областта

2456 са седмокласниците, които са подали заявления за кандидатстване в общо 105 професионални и профилирани паралеки в средните училища на територията на Старозагорска област. Учениците, които завършиха 7-и клас тази учебна година в училищата в община Казанлък са близо 660, от които 536 са в града.

Излезе първото класиране на кандидат-гимназистите. Информацията, публикувана на официалната страница на РУО-Стара Загора, показва, че най-висок максимален бал от 499 е обявен за момичета в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, английски с немски език. Видно е още, че паралелките в тази гимназия са на квотен принцип за момчета и момичета. Веднага след това по бал се нарежда паралелката с профил „Математика“ с интензивно изучаване на английски език в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Максимумът за нея е 496,500 без значение за момчета или момичета. Това е и най-високият максимален бал за средните училища в града на розите.

Информация за минималния и максимален бал по училища и паралелки в Старозагорска област може да се види на официалната страница на РУО-Стара Загора на линка: http://ruobg.com/news/read/id/512.

Персоналната проверка дали кандидат-гимназистът е приет и къде може да се направи на сайта на МОН на линка: https://priem.mon.bg/

От РУО напомнят - ако кандидат-гимназистът е приет по първо желание, следва да се запише в училището, в което е приет, до 16 юли, включително. В противен случай губи мястото си.

Ако е канидатът е приет по второ или следващо желание, следва да отиде в училището, в което е приет и да се запише или да подаде заявление за участие във второ класиране. Ако не направи нито една от изброените по-горе стъпки, кандидатът губи мястото си и не участва във второ класиране. Желанията за участие във второто класиране не се пренареждат.

При некласиране по нито едно желание, автоматично участва във второ класиране.

По време на записване на приетия ученик в професионална паралелка е необходимо да бъде представено медицинско свидетелство. При положение, че не го направи, губи мястото си в класирането.