Еманация на научната част на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък ще бъде XIII Международен конгрес по тракология. Организаторите очакват изключителен интерес от страна на траколози, археолози и историци към световния форум. Към момента се очертава 240 учени от различни страни да дойдат в дните на конгреса в Казанлък. Той ще се проведе в началото на месец септември.

А самите Тракийски празници дават заявка за фестивал. Такава асоциация създава сред четящите и пишещите тазгодишната програма на тържествата, част от която бе оповестена след заседанието на Консултативния съвет по култура и туризъм. Празниците ще започнат на 9 август и ще наслагват събития с тенденцията да продължат до 22 септември, когато ще бъде отбелязано есенното равноденствие с традиционния ритуал на Мегалита над село Бузовград.

Два ще бъдат походите до „Вратата на Богинята” на 26 август, така че желаещите да се включат могат да избират между 10.30 часа сутринта или 18.00 часа вечерта същия ден за организирано посещение на скалния феномен.

Набиращият сериозна скорост Джаз фестивал отново е в програмата на празниците, с участието на виртуозни изпълнители. Предишните две издания на джаз събитието в града на розите се радваше на известни български музиканти, както и на световнопризнатия китарист Луло Райнхард.

Общественият съвет по култура и туризъм е обсъдил и идейния проект за туристическия комплекс "Светът на траките", с който Община Казанлък ще кандидатства по ОП "Региони в растеж".