147 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

В този час пред паметника на хаджи Димитър на връх Бузлуджа започва церемонията за почитане на героя и неговите четници, загинали под върха преди 147 години. Организатор на проявата е Община Казанлък.

Ще бъде направена историческа възстановка на драматичните събития, разиграли се в Балкана през юли 1868 г. Тя е дело на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък.

Казанлъшки свещеници ще отслужат и Заупокойна молитва, в памет на загиналите. Слово ще припомни историческия път и значението на подвига на четниците, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на войводата.

По български обичай ще бъде раздаден обреден курбан на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите.

По-рано тази сутрин в парка, в едноименния квартал на Казанлък, пред паметника на Апостола на българската свобода Васил Левски бяха поднесени венци и цветя, по повод 178 година от рождението му. Пред подвига на Дякона се поклониха представители на местната власт и много граждани.