13 500 евро за килограм стигна цената на розовото масло
Тази година розовото масло удари всички рекорди. На незапомнена цена от 13 500 евро за килограм вече се търгува скъпоценната розова течност. В диапазона от 10 000 до 12 000 евро също вървят сделки, съобщават розопроизводители и розопреработватели в Казанлъшката долина, които притежават собствени розови насаждения и розоварни. Но производителите на козметични продукти на основата на маслодайната роза, които купуват розово масло за своето производство, споделиха, че плащат цена от 13 500 евро.

Само преди няколко години розовото масло се търгуваше по 4000 евро за килограм, което е драстично по-малко спрямо сегашното положение. През 2015-а година, поради ниския добив на розов цвят и недостига му на пазара, цената на килограм розово масло надхвърли 8000 евро, а през предходната 2014-а благоуханната течност се търгуваше за 6700 евро/кг.
Досега не е имало такива цени на розовото масло, откакто се занимавам с отглеждане на маслодайни рози и производство на производните от нея продукти, каза за сайта zakazanlak.bg Марин Тодоров, който има собствени насаждения и дестилерия.

Суровината беше много скъпа – от 5 до над 6 лева за килограм стигна изкупната цена на розовия цвят тази година, каза още Тодоров. Веднага след приключване на розовата кампания той бе категоричен, че тази година са купили много вода с розите.

Дъжд, хладно, дори студено време и ниски температури през нощта - това бяха основните характеристики на кампанията. Количеството розов цвят е било в рамките на нормалното, но рандеманът беше по-нисък, допълват розопроизводители и споделят, че не са доволни от полученото розово масло.