113 са свободните позиции за обслужващ персонал в туристическия бизнес – 47 сервитьори, 33 камериерки, 11 бармани, салонен управител, готвачи, помощници в кухня. Това обяви днес Бюрото по труда в Казанлък. Позициите основно са за сезонна заетост, изисква се и владеене на английски език за хората, директно контактуващи с туристите. С наближаването на летния сезон младежите с тези специалности стават все по-търсени. В краен случай може и да не бъдат със средно специално образование, но се изисква да имат опит в сфератd на обслужването.

59 са търсените машиностроители като фрезисти, шлайфисти, заварчици, стругари, машинни оператори на преси, настройчици на металообработващи машини. Тези специалисти със средно техническо образование продължават да са сред най-търсените от работотдателите, но прави впечатление, че е спаднал броят на свободните места за тях, т.е. повечето позиции вече са заети от хора с технически умения.

За висшисти свободните позиции са за кинезитерапевт, логопед, психолог, социален работник, медицинска сестра, специалист по човешки ресурс Двама конструктури – машинни ингженери с владеене на английски и немски езици и компютърни знания също са сред свободните места на територията на регион Казанлък.
47 работници търси предприятие, чието производство е свързано с конци и текстил, 30 пък са нужните работници в консервна фабрика. За последните не се изисква нищо, дори фирмата предлага транспорт за живеещите на друго място.

Общо 321 са свободните работни места в регион Казанлък, обявени от местната трудова борса. За тези позиции могат да кандидатстват хора, регистрирани в Бюрото по труда.