1100 лева за Калоян в първата благотворителна вечер

Коледният базар за лечение на болното дете продължава до 22 декември в Музея на фотографията

Благотворителната вечер, която събра малки и големи казанлъчани с щедри сърца снощи в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, помогна за лечението на 6.5-годишния Калоян Христов със сумата от 1100 лева. Само за един час съпричастни казанлъчани подпомогнаха семейството на болното дете с тази сума, като си закупиха ръчно изработени сувенири, предоставени за каузата от различни организации, ателиета и творци. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова дари лични средства за благородната кауза. Дамите от Инър Уийл клуб в Казанлък се включиха с парично дарение за лечението на Калоян.


Базарът бе организиран от майката на Калоян – Десислава Колева, с любезното домакинство на Музея на фотографията и с подкрепата на всички, съпричастни към болката на другите. Това са Кметството на град Шипка начело с кмета Василка Панайотова, кметът на Горно Изворово Надежда Пенчева, художничката Катя Зографова от ателие „Пъстроцвет“ към НЧ „Жар 2002“, Траяна Панайотова, Боряна Чапърова, Кольо Костов и школа "Живопис" при ОДК "Св. Иван Рилски" с ръководител Галя Иванова. Ваня Запрянова и Росен Дончев от Школа по изобразителни изкуства „Арт линия“ предоставят картина на Росен Дончев. Фотографите Антония Колева и Би Тенденс също участват в акцията. Ръчно изработени бижута и аксесоари от Morea, както и "Стейси 2015" - сладкарски изделия, също даряват за базара. Над 60% от предоставените артикули на базара са изработени от възпитаници на НУПИД "Акад.Д.Узунов". Плакатът за събитието също е по проект на талантливи ученици и техните учители в Художествената гимназия.

За кампанията коледни сладкиши дари сладкарска фирма „Ивет“, а фондация „Дон Боско– България” се включи с ръчно изработени коледни картички.

Оригинална рисунка на художник-карикатуриста от Казанлък Теню Пиндарев дари за благотворителния базар неговата съпруга Донка Тишинова-Пиндарева.

За настроението на хората, дошли да подпомогнат едно нуждаещо се дете и неговото семейство, отделящо буквално от залъка си за лечението му, допринесоха изпълненията на Балетна школа „Грация“ с ръководители Алла и Юлияна Ангелови, музикантът Kraso, който изпълни на флейта българския химн, и Вокална група при ОУ "Чудомир" в Казанлък.

Коледният базар продължава в Музея на фотографията до 22 декември, петък, включително.

Калоян Валентинов Христов е с диагноза аутизъм и сериозни съпътстващи заболявания. В момента провежда комплексно лечение с барокамера, електростимулация, посещения при логопед и е на безглутенова и безлактозна диета. Семейството трябва да разполага с 15 хиляди лева годишно само за изследванията и терапията на Калоян и за хранителните добавки. Притисната от обстоятелствата и от непрекъснатата нужда от средства, майката на момчето организира за първи път тази благотворителна кампания. И се надява, че хората ще откликнат на нейния зов за подкрепа. В името на едно българско дете.

Банкова сметка за набиране средства за Калоян е:
ЦКБ АД – Клон Казанлък
(CECBBGSF)IBAN: BG16CECB979040F1642400- Спестовни
За Калоян Валентинов Христов
Ж.К. Изток, бл.32, вх.Д, ет.1, ап.98