10-метров Мефистофел в операта „Фауст“

За премиерния спектакъл "Фауст" на Старозагорската опера художниците на Държавен куклен театър Янита Димова и Живко Кънев изработиха в ателието на театъра 4 кукли - ангели, 4 - кукли дяволи, 6 маски. Особено впечатлява огромният Мефистофел, който в разгърнато състояние е с размери 10 на 7 метра, изработен по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, които са преподаватели в Националната художествена академия.


По проект на Денис Иванов, сценограф и костюмограф, в шивашко ателие на Държавна опера-Стара Загора за "Фауст" са изработени 40 мъжки костюми, 58 - дамски, 22 костюма за основните солисти, 6 детски костюма, 22 - за балерините и балетистите, 10 - за момчетата и момичетата от "Бага Тур". В ателие в столицата са изработени 115 шапки.
Денис Иванов казва: „С режисьора Огнян Драганов разглеждаме сценичния разказ като пътуване на душата в отвъдното. В търсенето на този нематериален свят, лишен от човешки облик и асоциации, се роди решението за безкрайния коридор, отвеждащ към Чистилището и Върховния съд. Своеобразен тунел, в който попада душата в мига на смъртта. Това налага тенденциозния отказ от материалност и архитектура във формата, както и продиктува избора на цветната среда – в студени, безплътни тонове и неестествена, „нечовешка“ светлина. Готиката като архитектурна стилистика присъства в острите и ъгловати форми по кулисите и стъпалата, образуващи този тунел, както и в причудливата катедрала, която „пада“ сякаш от небето.“