„Арсенал“ АД е един от най-големите дарители в кампанията за закупуване на апарат „DAKO AS Link 48“ за Комплексния онкологичен център – Стара Загора, който ще позволи по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Договорът за дарение бе връчен лично от генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев на Даниела Димова от Обществения дарителски фонд, титуляр на сметката за благотворителната инициатива, по време на празничната вечер на 31 август в Старозагорска митрополия.

Вечерта бе организирана по повод именния ден на Старозагорския митрополит Киприан, под чийто патронаж се провежда инициативата „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Самият той пожела гостите да подкрепят каузата и вместо подаръци за неговия празник, да дадат своя дан за благотворителната кампания.

Вторият голям дарител в инициативата е Старозагорска митрополия, чието дарение също е 10 000 лева.

По време на самата вечер, проведена в двора на Старозагорска митрополия, гостите на владиката събраха 10 275 лева. 29 755 лева е сумата в обявената банкова сметка, съобщиха от Обществен дарителски фонд – Стара Загора. След провеждането на благотворителната вечер организаторите на кампанията споделиха, че общо събраната сума за малко повече от месец е над 40 000 лева и благодариха на всички, които са приели присърце каузата.

Инициативата „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ стартира на 20 юли - Илинден. Нейната основна цел е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“ за диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС. „Това е апарат, с който скъсяваме времето от диагнозата до започването на лечението, който работи 24 часа в денонощието, минимизира човешкия фактор като грешка и дава възможност от един препарат да се направят серия протоколи от различни тестове, с които да се диференцира точния вид на съответния тумор, който да доведе до една персонализирана терапия за тези пациенти“, посочи при представянето на каузата д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център – Стара Загора.

„Трудно и отговорно е делото, на което се посветихме на 20 юли, когато започна инициативата за събиране на средствата за толкова нужната апаратура. Всички сме съпричастни с това. Приехме каузата присърце, за да може днес отново да сме заедно и да изпълним онова, което си казахме тогава – да съберем средствата, за да може жизнено необходимата техника да бъде закупена. Няма нищо по-съдържателно от това човек да влага своите мисли и добронамереност в помощ на тези, които са в нужда, защото милосърдието при нас е висша цел, онова благодатно изпълнение, за което всички ние сме събрани тук. Много са хората, които подпомогнаха тази кауза – това са всички общини от епархията ни, на които изключително благодаря, неправителствените организации и най-вече човекът, който пое инициативата – съдия Милена Колева. Изказвам й огромна благодарност за вложените сили. Тогава, когато са двама или трима събрани в името на една кауза, аз съм сигурен, че тя ще се сбъдне и ние ще бъдем удовлетворени от нашите дела. Добротата е огромно нещо, защото само добрите носят каузата в сърцето си. И ако добротата е това, което ни събира, вярата е тази, която ни обединява. Вярата в Бога, че това ще се случи. Вярата в силата ни, че всички ние заедно ще успеем да преодолеем това и ще можем да помогнем на болните хора. Ако Бог не е е предопределил това, то нямаше да се случи. Именно днес, когато честваме паметта на Св. Киприан еп. Картагенски, то се случва. Благодаря на всички за това, което сътворихте заедно!“, обърна се към присъстващите митрополит Киприан.

Идеята бе прегърната от общини, неправителствени организации, клубове. Художникът Светлин Стоев подари една от картините си, за която може да се наддава благотворително за каузата. Държавна опера – Стара Загора, ще открие новия си сезон на 29 октомври с операта „Атила“, като приходите от спектакъла ще бъдат за благотворителната инициатива.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи на следната банкова сметка:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА

бул. „Цар Симеон Велики” 104

IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53

банков код: FINVBGSF

основание: Дарение КОЦ Стара Загора

получател: Обществен дарителски фонд – Стара Загора