За 15 път Дни на България в Япония през септември

Танцьорите от ансамбъл "Арсенал" с главен художествен ръководител Христо Стоянов за 18-ти пореден път ще радват с танците си близо месец жителите на Токио, Мунаката, остров Гото в Япония. От 13-ти септември до 3-ти октомври те ще са основните участници и вдъхновители на провеждащия се за 15-ти път Световен фестивал на българския фолклор. Проявата се подпомага финансово от „Арсенал“ и има за цел да търси нови приятели на България в голямата страна.В Япония 24 танцьора на ансамбъла за 20 дни ще изнесат 33 концерта в най- големите градове на страната.
90 минутната програма на българските танцьори включва танци от всички фолклорни области на страната. По традиция запазена марка на концертите на българите са големите открити уроци по български фолклор, след финала им.
С арсеналските танцьори ще пътува и Царица Роза от настоящата година, студентката по ветеринарна медицина в Тракийския университет, 19 годишната Цветелина Иванова.
Паралелно с Дните на България в Япония, се провеждат и дни на българската национална кухня, в която японците могат да опитат от националните ни ястия.


Ръководителят на ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов е Почетен гражданин на японския град Фукуяма вече 10 години. Високото отличие той получи след решение на тамошния градски съвет за заслуги и изключителен принос за развитието на двустранните отношения. Мостът, на който Христо Стоянов и днес ги гради е българският фолклор и традиции. В Япония Христо Стоянов стъпва за първи път през 1998 година и оттогава всяка година, без изключение ансамбълът на „Арсенал“ е чакан и обичан гост.