16-ти май ще е паметен ден за дългогодишната арсеналска библиотекарка -Илина Зарова. Внучка на известния казанлъшки общественик, искрист и военен фотограф Петър Арнаудов.

Илина е дъщеря на единствения син на Петър Арнаудов, който носи неговото име.

На 16-ти май ще е премиерата на книгата-албум със снимки на непознатия фотограф, наричан още казанлъшкият Кръстьо Сарафов. Безценното издание е дело на фотограф-художника Бедрос Азинян.Книгата-албум е със заглавие „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ и ще бъде представена на казанлъшката публика на 16 май заедно с фото-документална изложба, също дело на фотографа Бедрос Азинян.
За част от снимките, намерили място в книгата-албум, специален е приносът на Илина Зарова.

Фамилията на Илина попада на плаките на своя именит дядо съвсем случайно - по време на пожар в дома им. Синът се качва на тавана и намира старите плаки на дядо си, който е бил фотокореспондент по време на войните в началото на миналия век. Плаките кротко чакат своето време.
По-късно предоставят 50-те фотоплаки на Бедрос Азинян, който успява да ги почисти и да извади снимките от тях. През войните Арнаудов е ползвал специално пригоден за трудните фронтови условия апарат „Цайс Икон“ с два обектива, а със себе си мъкнел огромен куфар, в който пазел плаките.

сн. Петър Арнаудов

Ина Зарова помни своя дядо, оставил името си в казанлъшката културна съкровищница.
Споделя, че с интерес очаква събитието. В плаките на дядо й има уникални снимки. Сред тях е снимка, на която чичото на композитора Петко Стайнов - Генко, който е бил също военен фотограф, се е снимал с анатомичен скелет и изваден щик. На друга плака е открита снимка от визитата на цар Фердинанд в Казанлък за откриването на Царската чешма през 1903-а. Снимката била подарена на цар Борис Трети след 35 години при гостуването му в Града на розите.

Книгата-албум „Вълшебните стъкла…“ вижда бял свят със спомоществователството на фонд „100 година Първа световна война“. Автор на предговора към нея е директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. За представянето й в града на 16-ти май ще пристигне вицепремиерът и министър на отбраната историкът Красимир Каракачанов.