Реставрираната баня в Ягода с номинация в конкурса „Сграда на годината 2022“
Реставрираната сграда на минералната баня в мъглижкото село Ягода участва в конкурса „Сграда на годината 2022“ в категория "Социална инфраструктура - здравеопазване". Това съобщава БТА, цитирайки кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Сградата е паметникна културата от местно значение.

Според него, уникалната сграда на банския комплекс е получила грамота за включване в конкурса и продължава участието си в категорията ,,Сграда на публиката” чрез онлайн гласуване, което ще се проведе от 1 до 14 декември в сайта на конкурса www.buildingoftheyear.bg.

Повече от 20 години комплексът беше затворен. Обновяването на сградата започна през есента на 2019 година по проект ,,Консервационна реставрация на съществуваща сграда- Минерална баня с. Ягода, община Мъглиж”. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт 210 хил. лева, а през 2021 година Община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд „ФЛАГ“ в размер на 1.9 милиона лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята, проектирана преди 94 години от арх. Христо Димов.

Водата в района извира с температура от 54 градуса по Целзий, но голямото съдържание на флуор и арсен я прави негодна за пиене. Това обаче е причината по лечебни качества тя да е сред най-лековитите в цяла Европа. Водата е подходяща за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, на неврологични заболявания и кожни заболявания.