Поставиха под карантина село Паничерево

Със заповед на здравния министър на територията на село Паничерево, община Гурково, се въвеждат строги противоепидемични мерки, считано от 00.00 часа на 15.04.2020 гадина.

В заповедта на здравния министър се забранява влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място. Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15.04.2020 г.

Изключение от забраната се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти. 4

Хората на територията на Паничерево се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ. Тези, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв - с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

Обръща се внимание и на наказателната отговорност за тези, които не спазват настоящата заповед. Мерките в нея са в сила до изричната им отмяна или промяна.

Както стана ясно по-рано днес, пациент, който е с положителен тест за коронавирус е избягал тази сутрин от болницата в Стара Загора и се е прибрал с такси до родното си село Паничерево. Мъжът е на 58 години е един от петимата жители на селото в община Гурково, които са контактни на първия доказано заразен пациент от селото. Малко преди обед полиция е издирила мъжа в ромския квартал на Паничерево, а линейка го е върнала обратно в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Издирен шофьорът на таксито.

От Агенция "Пътна инфраструктура" веднага информираха, че движението по път II-55 Нова Загора – Гурково в участъка Асеновец – Гурково при с. Паничерево се ограничава за всички превозни средства в двете посоки поради въвеждане на противоепидемични мерки за село Паничерево. Забраната не важи за автомобилите, доставящи хранителни продукти, лекарства, както и за тези със специален режим на движение - пожарна, полиция и т.н.

Обходният маршрут за пътуващите от Гурково в посока Нова Загора е по път I-6 – Стара Загора – Сливен. Алтернативният маршрут за шофьорите, пътуващи от Нова Загора в посока Гурково, е Нова Загора – с. Асеновец – с. Кортен – с. Баня – път I-6.