Има противоотрова на фалшивите новини

Критичното мислене е противоотровата на фалшивите новини.
"Мисля, значи съм".


Това сподели пред ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък едно от лицата на Нова ТВ журналистът Генка Шикерова.
Тя бе гост на професионалното училище, като част от иницитивата на Фонд „Валя Крушина“, под чията егида 5-т пета година известни журналисти от страната се срещат с ученици от цялата страна, за да обсъждат с тях интересуващи ги въпроси и будят у тях любопитството към обществено-значимите теми, както и да ги запознават с професията на журналиста.
Ученици от казанлъшката гимназия “Иван Хаджиенов“ станаха част от над 7-те хиляди средношколци в страната, включили се в националната кампания „ Журналисти в училище
С тях разговоря едно от емблематичните лица на българската журналистика Генка Шикерова.


По време на срещата учениците имаха възможност да видят кратък филм за начина, по който се създават фалшивите новини и как се разпространяват, чрез превърналия се в „интернет бетселър“ историята на
Уба Бътлър. Младият журналист на VISEуспя с фалшиви новини и публикации да издигне несъществуващ ресторант до номер 30 в „Trip Advisor”.
С есперимента си с фалшивият ресторант Уба бътлър прави така, че заведението оглавява кулинарните класации в Лондон само за няколко месеца.

„Той доказва до каква степен ние се доверяваме на някакви безмислици в интернет, без да се замислим кой реално стои зад това нещо.”, коментира репортера на NOVA ТВ.
В импровизирана дискусия учениците споделиха,че рядко гледат телевизия,а за важните неща се информират основно от социалните мрежи или от разговори помежду си.
„ Във всяка една фалшива новина има доза истина, но критичното мислене е това, което ще ни помогне да различив истината от фейка“, сподели пред учениците Генка Шикерова.
Казанлъшката професионална гимназия става част от националната кампания за трета поредна година.
Инициативат за срещата на журналист с Хаджиеновци е на преподавателките по български език и литература в гимназията Красимира и Йовка Чорбаджийски.

Ето какво сподели още за кампанията „Журналисти в училище“ и превенцията срещу фалшивите новини журналистът Генка Шикерова:


Как реагират учениците на тази кампания?

На всяко място различно. Някъде учениците се интересуват как се създават новините, питат за някои неща, които са чели за нас- дали са така или не. Има места, на които са много апатични, не им е интересно, губят търпение и нямат въпроси.

Колко време остава на истинските новини пред всичко останало, за да изчезнат съвсем?

Не мога да направя такава прогноза, но вярвам, че винаги ще има нужда от хора, които да имат критично отошение към това, което се случва около нас.Каквато е и основната а функция на журналиста.Кой трябва да учи гражданите, в частност младите хора на новинарска, на „информационна хигиена“, за да различават кое е вярно, кое не? Кое да четат, кое да не четат, кое да гледат, как да гледат...

Според мен този тип умения и рефлекси тръгват от семейството. Много е трудно ние на тези срещи да променяме нагласи, мислене,н ачин на живот, но както се казва: „борбата ни е за един от 100“, ако успеем по някакъв начин да променим, би било чудесно. Но смятам, че родителите са тези, които трябва да дават личен пример на децата си какво да четат, какво да не четат. Ако един родител купува всяка седмица определени кафяви медии, или отваря подобни сайтове и детето го вижда, и коментира тези новини с тях, то съвсем нормално е и детето да продължи да го прави. Положението с фалшивите новини е малко като с чалгата. Ако майката и бащата слушат чалга, то няма как и детето да не слуша.