За първи път в историята на Празника на розата Царица Роза ще бъде избирана онлайн, съобщи кметът на общината Галина Стоянова. Това идва ден след обявеното решение Фестивалът в Долината на розите да бъде отменен тази година, заради пандемията от коронавирус. Решението бе взето единодушно от кметовете на общините Казанлък, Карлово и Павел баня.

Коронясването на новата Царица Роза също ще стане в интернет, като начинът как ще се случи изборът и коронясването все още е на работен етап. За реализацията на двете събития Община Казанлък ще представи допълнително подробности, съобщава общинският пресцентър.

На днешната онлайн пресконференция кметът Галина Стоянова само съобщи, че се обмисля вариант да се даде възможност на претендентките за короната да участват със собствено видео. „Така или иначе, предвидените от нас събития за Празника на розата ще преминат, съгласно всички мерки за безопасност в ситуацията на новия вирус”, заяви тя.

Галина Стоянова подчерта, че предвид отменения Празник на розата Община Казанлък се е разплатила с всички туроператорски агенции, като е върнала до стотинка средствата от предварително продадените билети.

По думите й, през последните осем години Празникът на розата се организира единствено със средства от дарения от местни фирми и нито лев от бюджета на Общината. Предвид тазгодишната отмяна на фестивала, Стоянова уточни, че казанлъшкият бизнес не е нужно да дарява за Празника на розата, макар че провеждането на конкурса и коронясването на Царица Роза ще се състоят под нова форма.