Правителството прехвърли имот на община Казанлък

С решение на Правителството на Р България от заседанието на 23 януари 2019 година се прехвърля на община Казанлък собствеността върху имот - частна държавна собственост, в град Крън за изграждането на велосипедна алея Крън - Шипка, по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Алеята ще бъде продължение на съществуващата и ще обслужва туристическите обекти в т.нар. „Долина на тракийските царе“, информира пресслужбата на Министерски съвет. Общата дължина на велосипедната алея е 6841 метра, а дължината й в имота, който бе прехвърлен на община Казанлък с днешното решение, за да бъде изградена цялостно велоалеята, е 328,8 метра.

Велосипедната алея е включена в проекта „Светът на траките“, по който кандидатства Община Казанлък. По проекта ще бъде изграден комплекс, наречен „Светът на траките“, като велоалеята ще позволява атрактивният туристически комплекс да бъде посещаван и с екологични превозни средства.

В комплекса ще бъде изграден макет на столицата на древното царство на одрисите Севтополис, който ще бъде изпълнен в мащаб, върху площ от 200-230 квадратни метра. В макета ще бъдат разположени сгради и улици, пресъздаващи автентичната атмосфера на древния тракийски град, останал под водите на язовир „Копринка“. Предвидени са още основна сграда с шатра и тронна зала, магазин за сувенири, почивна зона с хотел и ресторант. Ще бъдат поставени и няколко восъчни фигури, а в общия екстериор ще има фрагменти от тракийски мегалити, светилища и тракийски могили. Един от основните обекти, включени в проекта, е тракийската гробница „Оструша“, за която са заложени консервация, реставрация и социализация. В цялото пространство на туристическия комплекс са предвидени алеи за разходка, беседки, пейки, паркинг, кафета, санитарно-битови помещения, зона за отдих, велопаркинги и велостанция.