В първото състезание по пожароприложен спорт за купа „Севтополис“ в Казанлък участват представителните мъжки отбори на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 8-те най-добри спортни клубове по пожароприложен спорт в страната. Това отборите на Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Пловдив, Разград, Стара Загора и на Факултета по ПБЗН – МВР.

Повече от 80 състезатели се включиха в надпреварата по преодоляване на препятствия, подобни на тези при истински пожар, гасенето на действителен огън, изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на учебна кула, построяване на плангови линии за най-кратко катерене и др. Надпреварата се провежда в индивидуални и колективни дисциплини – изкачване с щурмова стълба и 100-метрова пътека с препятствия и пожарна щафета 4 по 100 м с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа.

Начало на първия турнир по пожароприложен спорт за купа „Севтополис“ даде старши комисар Красимир Шоторов, директор „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той откри състезанието и благодари за пълната подкрепа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за създадените много добри условия за пожарникарите в града на розите.
Обновената сграда за казанлъшката противопожарна служба е пример и образец за много пожарни в България“, отбеляза кметът Стоянова и пожела този турнир да стане традиционен. Тя благодари за инициативата на комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН-Стара Загора и за избора на казанлъшката пожарна. Кметът призова огнеборците да се грижат за доброволците по места и посочи високата мотивация на младия доброволчески отряд в Казанлък.

Пожароприложният спорт води началото си от 20-те години на миналия век в Европа, като правилата на състезанията са базирани изцяло на ежедневни ситуации, с които се сблъскват пожарникарите. У нас основите на професионалната надпревара са положени още през 1929 г.