Вчера претендентките за тазгодишната короната на „Царица Роза“ засадиха рози в парк „Розариум. На 13 май (петък) ще бъде едно от главните събития за Празника – 54-то издание на конкурса-спектакъл „Избор на Царица Роза 2022“. Водещ ще бъде Руслан Мъйнов, а то ще завърши със светлинно шоу с дронове.
В 5 поредни съботи и недели жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене”.
Традиционно се организира и търговското изложение на виното розе ROSE WINE EXPO, което ще има своето 21-во издание, също и парфюмерийно изложение „С аромат на роза“.
На 21 май тържествено ще бъде отбелязана 100-годишнината от откриването на железопътната гара в Казанлък. На 24 май на площад „Севтополис“ ще бъде празникът на казанлъшките абитуриенти „Ново начало“, който ще завърши с концерт на известната българска група „Остава“.
Тази година жителите и гостите на Казанлък ще станат съпричастни на 15-то Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, в което всяка година участват танцови състави от цялата страна. Ще се състои и националното надиграване за деца „За ръчица“.
На 1 юни е организирано „Празнично утро“ по случай Деня на детето. Тогава гостите ще могат да видят „Принцеси на розата“ и да се разходят по Улицата на занаятите. На следващия ден ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към Христо Ботев и загиналите за свободата на България, а вечерта е предвидена тържествена заря-проверка.
На 3 юни за Празника на Казанлък ще бъде отслужен тържествен водосвет за благоденствие и ще се състои официалната церемония по издигане на знамето на града. В този ден ще бъде и спектакълът по коронясване на Царица роза 2022, а вечерта ще завърши с празничен концерт на Владимир Ампов – Графа.
В програмата са включени няколко изложби – „Цветни послания от Казанлък“ на местни художници, „Магията на розата“ на унгарския фотограф Бахгет Искандер, моден пърформанс-изложба на доц. д-р Мариана Гемишева, Десето юбилейно издание на международната изложба „Мини принт“ под надслов „Съвременна малка графика – Казанлък 2022“, както и самостоятелна изложба с графики на Дебора Чапман от Канада.
В парк „Розариум“ ще има изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия „Хлябът на българина“.
„Празник на розата 2022“ включва и традиционните спортни инициативи – планинското състезание по бягане и колоездене „Спици и бодли“, маратон „Розова долина“, състезание по колоездене за Купата на Община Казанлък „Долината на тракийските владетели“, както и зрелищно шоу с мотори на мото клубовете в района. Казанлък ще бъде домакин и на Национален открит турнир по спортни танци за Купа България.
На 5 юни ще се състои празничното карнавално шествие в центъра на града, чието мото е „Усмивки и цветя“. Вечерта ще има юбилеен гала концерт на Даниел Трингов – цигулка и Сифей Уен – виолончело.
Организаторите си запазват правото за промени в програмата, уточняват от местната администрация.