Казанлъшката царица с дизайнерска рокля на Мариела Гемишева
Дизайнер на годината за 2017-а, три пъти носител на най-високото отличие в българската мода „Златна игла”, преподавателят в Националната художествена академия доц. д-р Мариела Гемишева е автор на роклята на Царица Роза '2018. За първи път в 50-годишната история на конкурса за избор на най-красивата казанлъшка абитуриентка носителката на короната и нейните две подгласнички ще носят дизайнерски облекла. При това, изработени също от казанлъчанка. Доц. Гемишева е родена в Казанлък и е завършила Художествената гимназия в града. И още една любопитна подробност – единият от моделите при изработване на облеклата е казанлъшката Царица Роза ‘2016 Йоанна Шишкова.

Роклите на 50-ата казанлъшка царица и нейните подгласнички са проектирани, конструирани, изпълнени и документирани от екип на Мариела Гемишева. Изработени са от копринена тафта в нюансите на розовото – точно такива, каквито са цветовете на прекрасната казанлъшка маслодайна роза. В роклята на царицата има и черна копринена дантела, която елегантно е загатната в долната част на дрехата. Черното дава дълбочина и подчертава нюансите на розовото, казва авторът на проекта Мариела Гемишева. „Роклите имат деструктивна форма, като наподобяват разцъфналия розов цвят. Това е специален тоалет, носещ символиката на Долината”, допълва топ дизайнерката на България.

Освен това, при изработването на трите царски одежди, са използвани три модела – професионална манекенка с перфектните размери 90-60-90 и две момичета, които се различават значително във височините си. Роклите са така конструирани, че да варират в 3 размера, като по този начин те са универсални и ще стоят перфектно на момичета с различни физически данни.

До този момент участие са заявили 46 царици, избирани от 1968 година до днес. Заедно с подгласничките, общо 70 "царски особи" ще присъстват тази година на конкурса „Царица Роза”. Те ще бъдат и журито при избора на тазгодишната казанлъшка царица. За всички тях доц. д-р Мариела Гемишева и нейният екип са изработили прекрасни рози, които ще им останат за спомен от половинвековния юбилей на конкурса.