С нов мултифункционален електромобил за почистване и поддръжка на зелените площи вече разполага Община Казанлък, съобщава общинският пресцентър. Новата придобивка е по проект на Община Казанлък, който бе бе одобрен за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Безвъзмездната финансова помощ от фонда е в размер на 21 760 лв. и съфинансиране от Общината - 58 500 лв.

Електромобилът, произведен в Европейския съюз, е от категория L7e, с допълнителна надстройка за поливане, която представлява фотоволтаична система за напояване с 500 литра резервоар. Машината е снабдена със соларен панел за захранване на мобилната система за поливане. При необходимост тя може да бъде демонтирана и автомобилът да бъде използван за други предназначения, чийто спектър допълнително се разширява от наличието на повдигаща платформа.

Новият електромобил е 100% екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип, снабден с литиево-йонна батерия от новото поколение. Нейният капацитет е 14 kWh. Тя осигурява пробег от 120 км с едно зареждане. Друго предимство е, че батерията не изисква никаква поддръжка.

Модерното екокамионче се предвижда да бъде ползвано за дейностите на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.