До 22 януари ще раздават хранителни помощи от Фонда за европейско подпомагане Започна раздаването на хранителни продукти на правоимащите лица по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане на Фонда за Европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица, каза за ZaKazanlak Катя Василева, председател на ОбС на БЧК в Казанлък. Помощите ще бъдат раздавани от 6 до 22 януари от 9 до 14 часа. Пакетът помощи съдържа пет вида хранителни продукти – 5 пакета брашно, 6 пакета спагети, 1 кутия конфитюр, 2 кутии компот от сини сливи и 3 пакета леща. В програмата са включени общо 21 вида хранителни продукти - пшенично брашно ,ориз, спагети, булгур, лютеница,доматено пюре, зелен грах, гювеч, нектар, компот, конфитюр, местни консерви, рибни консерви,зрял фасул,леща, захар,пчелен мед,локум,обикновени бисквити,вафли,олио.Право на тези помощи имат всички лица в общината, които са били на енергийно подпомагане през 2014 година, както и всички пострадали при бедствия от 2012г. до 2014г. Бенефициентите за общината са 1000 души – 417 са в селата и 583 в град Казанлък.
Помощите може да бъдат получени от упълномощено лице, срещу представено пълномощно, като не е необходимо то да бъде нотариално заверено. Но при получаване на пакета от хранителни продукти трябва да бъдат представени личните карти на правоимащото лице и на упълномощеното лице. Ако в списъците има дете, определено за помощи, хранителните пакети ще бъдат получени от упълномощено лице, което трябва да представи административна заповед за настаняване на детето по Закона за закрила на детето- копие, съдебно решение за настаняване на детето- копие и лична карта на упълномощеното лице.

Помощите се раздават в два пункта – в клуб „ Капитан Петко Войвода“ в кв. „ Изток“ в Казанлък и в училището на село Черганово, откъдето кметовете на населените места ще получат хранителните продукти.

В пунктовете, в които се раздават помощите работят доброволци на БЧК – Казанлък и здравни медиатори от ромския квартал. В акцията ще се включат и представители на Младежкия червен кръст в Казанлък.