По-малко от месец след отварянето на Археокомплес „Долината на тракийските царе“ отчитат голям интерес и посещаемост на ученици и учители, пожелали, да се докоснат по съвременен и атрактивен начин до света на траките и тяхната култура.
В най-новия туристически комплекс край Казанлък учениците могат да разберат повече за богатото тракийско наследство в района, да разгледат макет на основната резиденция от древния град Севтополис, който в момента се намира под водите на язовир „Копринка“, да научат повече за артефактите, открити в тракийските гробници, да си направят снимки в тракийски дрехи и да преживеят незабравими моменти в „Долината на тракийските царе“.
Знанията си учениците могат да надградят и с разказите на екскурзоводите на археокомплекса – чрез завладяващите беседи научават интересни факти за тракийската столица, за бита и традициите на траките, живели в района на Казанлък.
Чрез въздействащата 3D виртуална реалност посетителите могат да се пренесат векове назад, за да преживеят целия блясък на богатата тракийска цивилизация по нов и атрактивен начин. В 3D приключението стават участници в тракийски бойни сцени, съпреживяват ритуалите в тракийските гробници и разбират повече за Севт III в неговата тронна зала.
Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ е отправна точка към откритите и реставрирани тракийски гробници в региона – „Хелвеция“, „Грифони“, „Шушманец“, „Оструша“, „Голяма Косматка“, Казанлъшката тракийска гробница, призната от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство; както и към много други културни и исторически обекти в района. Последователното посещение на обектите дава още по-пълна и реалистична представа за траките и обогатява знанията на учениците за тях.
За да е още по-вълнуващо преживяването, посетителите имат възможност да посетят гробниците и избраните от тях обекти в региона с колела под наем, които също са на разположение в Археокомплексът.
„Възхитени сме от автентичността и красотата на Археокомплекса. Битът и животът на древните траки, живели по нашите земи, са представени по завладяващ начин“ – коментират посетителите в „Долината на тракийските царе“, които имат възможност да си подарят и уникален спомен – снимка в тракийски дрехи на фона на восъчните фигури, пресъздаващи сцена от фреските на Тракийската гробница край Казанлък.
Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ е отворен всеки ден от 9 до 19 през лятото и от 9 до 17 часа през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди, ресторант и къщи за гости.
Цената за посещение е 8 лв., а цената за ученици и студенти е 4 лв.
За повече информация:
https://visitkazanlak.bg/
info@visitkazanlak.bg
tickets@visitkazanlak.bg
тел: 0889969603